Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnieciuchy zabużańskie to nieco bliższy nam odpowiednik znanych i lubianych, gruzińskich chaczapuri. To nic innego jak pyszne i kruche placki z mięsnym i wyrazistym nadzieniem.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 275
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 762
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2036
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 275
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 762
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2036
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. W misce połącz ze sobą wołowinę, cebulę, sól i pieprz. Dodaj drobno posiekaną kolendrę. Wszystko razem dobrze wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki z wyłączeniem oleju włóż do misy robota kuchennego i zagnieć na niskich obrotach. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Stopniowo dodawaj po łyżce oleju na raz, za każdym razem mieszając do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto przykryj i odstaw na 20-30 minut.
Mając dobrze naoliwione ręce, uformuj 14 kulek z ciasta. Rozciągnij każdą z nich na natłuszczonym blacie, do osiągnięcia krążków o średnicy ok. 10-12 cm. Farsz podziel na 14 równych kulek. Każdą z nich umieść na środku rozciągniętego krążka.
Zbierz krawędzie krążka, składając je do góry i ściskając ze sobą. Pozostaw niewielki otwór na szczycie. Powtórz czynność dla wszystkich krążków ciasta.
Na patelnię wlej ok. 2 cm oleju. Rozgrzej go do temperatury 170 st. Celsjusza. Wkładaj po 3-4 gnieciuchy zabużańskie i smaż przez 4-5 minut z każdej strony.
Gotowe placki odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu lub z kwaśną śmietaną.