Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnieciuchy zabużańskie to nieco bliższy nam odpowiednik znanych i lubianych, gruzińskich chaczapuri. To nic innego jak pyszne i kruche placki z mięsnym i wyrazistym nadzieniem.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11582
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6617
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5524
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13698
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11582
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6617
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5524
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13698
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. W misce połącz ze sobą wołowinę, cebulę, sól i pieprz. Dodaj drobno posiekaną kolendrę. Wszystko razem dobrze wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki z wyłączeniem oleju włóż do misy robota kuchennego i zagnieć na niskich obrotach. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Stopniowo dodawaj po łyżce oleju na raz, za każdym razem mieszając do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto przykryj i odstaw na 20-30 minut.
Mając dobrze naoliwione ręce, uformuj 14 kulek z ciasta. Rozciągnij każdą z nich na natłuszczonym blacie, do osiągnięcia krążków o średnicy ok. 10-12 cm. Farsz podziel na 14 równych kulek. Każdą z nich umieść na środku rozciągniętego krążka.
Zbierz krawędzie krążka, składając je do góry i ściskając ze sobą. Pozostaw niewielki otwór na szczycie. Powtórz czynność dla wszystkich krążków ciasta.
Na patelnię wlej ok. 2 cm oleju. Rozgrzej go do temperatury 170 st. Celsjusza. Wkładaj po 3-4 gnieciuchy zabużańskie i smaż przez 4-5 minut z każdej strony.
Gotowe placki odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu lub z kwaśną śmietaną.