Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Gnocchi
  • Dania główne
  • Przepis na

Gnocchi

31.07.2025 Odsłon: 5718
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Lubisz domowe kopytka ze skwarkami albo mięsnym sosem? Z pewnością polubisz także włoskie gnocchi (czytaj – niokki), które praktycznie nie różnią się od polskiego specjału. Ich charakterystyczną cechą są poprzeczne rowki, dzięki którym kluski świetnie „zbierają” sos. Klasyczne gnocchi formuje się na specjalnej desce. Jeśli nie dysponujesz takim akcesorium, podobny efekt osiągniesz, turlając gnocchi po wypukłej stronie widelca.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Ziemniaki – tajemnica dobrych gnocchi 

Podstawą składu gnocchi są odpowiedniej jakości ziemniaki. Do przygotowania tego dania wybierz ziemniaki typu B lub C, czyli z wysoką zawartością skrobi. Dzięki temu kluski będą zwarte, sprężyste, ale nie twarde. Jeżeli nie uda ci się nabyć takich mączystych ziemniaków albo chcesz zużyć takie typu sałatkowego (A), bo np. zostało ci ich sporo po rodzinnym obiedzie, dodaj do ciasta na gnocchi nieco mąki ziemniaczanej, zmniejszając ilość pszennej. 

Jakiej mąki użyć do gnocchi?  

W wielu przepisach na gnocchi znajduje się oryginalna włoska mąka typu 00 – bardzo drobno zmielona, idealna do przygotowania pizzy czy włoskich makaronów. Nie ma jednak przeciwskazań, by przygotować gnocchi z innej pszennej mąki, np. durum albo tortowej. Mąkę zawsze dodawaj do ziemniaków partiami – wyreguluj jej ilością konsystencję ciasta. Postaraj się użyć jej możliwie najmniej, aby gnocchi nie wyszły zbyt twarde. 

Z czym podawać gnocchi? 

Gnocchi możesz z powodzeniem serwować z takimi samymi dodatkami, jak polskie kopytka, na przykład z duszoną wołowiną, polane mięsnym sosem. Warto jednak poszukać inspiracji we włoskiej kuchni, gdzie gnocchi serwuje się z rozmaitymi sosami, dodaje do zup albo zjada polane jedynie aromatycznym masłem szałwiowym i oprószone tartym parmezanem. Pyszne kluski świetnie nadają się na takie samodzielne danie! 

Jeśli gnocchi mają stać się podstawą posiłku, a nie jedynie dodatkiem do niego, możesz wzbogacić ciasto o różne składniki. Ciekawym pomysłem są na przykład gnocchi z dynią (można nawet zastąpić nią ziemniaki) albo ze szpinakiem i parmezanem. Puść wodze fantazji i dodaj do ciasta ulubione przyprawy, np. czosnek niedźwiedzi albo gałkę muszkatołową.  

Czy gnocchi można mrozić? 

Jeśli lubisz mieć w domu półprodukty na szybki obiad, przygotuj większą ilość gnocchi i zamroź przed ugotowaniem. W tym celu rozłóż je na desce (albo w odpornym na niskie temperatury naczyniu) tak, by się nie posklejały. Przesyp do woreczka dopiero wówczas, gdy będą zamrożone. Gotuj je tak samo, jak surowe, ale o 2-3 minuty dłużej. 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Lasagne z tortilli

Dania główne Lasagne z tortilli

Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Zapiekanki

Odsłon: 1251

do 30 min 30 min
1
Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38530

do 15 min 15 min
56
wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

Ciasta Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 5540

do 30 min 30 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Desery Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1293

do 60 min 60 min
4
AZgotuj
AZgotuj
Śniadania

Omlet w azjatyckim stylu

Śniadania Omlet w azjatyckim stylu

Pełen smaku omlet z dodatkiem sosu ponzu i szczypiorkiem

  • Azjatycka
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 4761

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tarta z jabłkiem i figami

Ciasta Tarta z jabłkiem i figami

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z o...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Figi
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 1562

> 60 min >60 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Lasagne z tortilli

Dania główne Lasagne z tortilli

Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Zapiekanki

Odsłon: 1251

do 30 min 30 min
1
Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38530

do 15 min 15 min
56
wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

Ciasta Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 5540

do 30 min 30 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Desery Deser galaretkowo jogurtowy z musli

Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1293

do 60 min 60 min
4
AZgotuj
AZgotuj
Śniadania

Omlet w azjatyckim stylu

Śniadania Omlet w azjatyckim stylu

Pełen smaku omlet z dodatkiem sosu ponzu i szczypiorkiem

  • Azjatycka
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Jajka
  • Keto

Odsłon: 4761

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tarta z jabłkiem i figami

Ciasta Tarta z jabłkiem i figami

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z o...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Figi
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 1562

> 60 min >60 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Gnocchi
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg ziemniaków typu B lub C
  • około 200 g mąki pszennej do podsypania stolnicy
  • 2 jajka
  • sól
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj ziemniaki na gnocchi. Możesz zrobić to na kilka sposobów. Najlepiej wyszoruj je starannie, zalej (nieobrane) w garnku zimną wodą i ugotuj do miękkości (25-30 minut na palniku o średniej mocy). Gnocchi możesz też przygotować z ziemniaków upieczonych w mundurkach albo wykorzystać te, które zostały ci po poprzednim obiedzie. W każdym przypadku do dalszych przygotowań użyj ziemniaków w temperaturze pokojowej.

2

Rozgnieć ziemniaki na purée z pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków. Możesz też zmielić je w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Do tak przygotowanych ziemniaków dodaj roztrzepane widelcem jajka i odrobinę soli. Zagnieć ciasto na gnocchi, stopniowo dosypując do ziemniaków mąkę. Zagniataj je do chwili, aż uzyska gładką, zwartą, ale wciąż nieco kleistą konsystencję. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz wzbogacić ciasto o inne dodatki.

3

Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałki o średnicy 1-1,5 cm – w zależności od tego, jakiej wielkości gnocchi preferujesz. Pamiętaj przy tym, że kluski nieco powiększą swoją objętość podczas gotowania. Przygotowane wałki potnij na krótkie odcinki (około 1,5-2 cm). Nadaj powstałym kluskom charakterystyczny kształt gnocchi.

4

Uformowane gnocchi wrzuć do dużego garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gotuj przez kilka minut na palniku o średniej mocy – około minutę od chwili, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Ugotowane gnocchi wyjmij z wody łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki