Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz domowe kopytka ze skwarkami albo mięsnym sosem? Z pewnością polubisz także włoskie gnocchi (czytaj – niokki), które praktycznie nie różnią się od polskiego specjału. Ich charakterystyczną cechą są poprzeczne rowki, dzięki którym kluski świetnie „zbierają” sos. Klasyczne gnocchi formuje się na specjalnej desce. Jeśli nie dysponujesz takim akcesorium, podobny efekt osiągniesz, turlając gnocchi po wypukłej stronie widelca.
Podstawą składu gnocchi są odpowiedniej jakości ziemniaki. Do przygotowania tego dania wybierz ziemniaki typu B lub C, czyli z wysoką zawartością skrobi. Dzięki temu kluski będą zwarte, sprężyste, ale nie twarde. Jeżeli nie uda ci się nabyć takich mączystych ziemniaków albo chcesz zużyć takie typu sałatkowego (A), bo np. zostało ci ich sporo po rodzinnym obiedzie, dodaj do ciasta na gnocchi nieco mąki ziemniaczanej, zmniejszając ilość pszennej.
W wielu przepisach na gnocchi znajduje się oryginalna włoska mąka typu 00 – bardzo drobno zmielona, idealna do przygotowania pizzy czy włoskich makaronów. Nie ma jednak przeciwskazań, by przygotować gnocchi z innej pszennej mąki, np. durum albo tortowej. Mąkę zawsze dodawaj do ziemniaków partiami – wyreguluj jej ilością konsystencję ciasta. Postaraj się użyć jej możliwie najmniej, aby gnocchi nie wyszły zbyt twarde.
Gnocchi możesz z powodzeniem serwować z takimi samymi dodatkami, jak polskie kopytka, na przykład z duszoną wołowiną, polane mięsnym sosem. Warto jednak poszukać inspiracji we włoskiej kuchni, gdzie gnocchi serwuje się z rozmaitymi sosami, dodaje do zup albo zjada polane jedynie aromatycznym masłem szałwiowym i oprószone tartym parmezanem. Pyszne kluski świetnie nadają się na takie samodzielne danie!
Jeśli gnocchi mają stać się podstawą posiłku, a nie jedynie dodatkiem do niego, możesz wzbogacić ciasto o różne składniki. Ciekawym pomysłem są na przykład gnocchi z dynią (można nawet zastąpić nią ziemniaki) albo ze szpinakiem i parmezanem. Puść wodze fantazji i dodaj do ciasta ulubione przyprawy, np. czosnek niedźwiedzi albo gałkę muszkatołową.
Jeśli lubisz mieć w domu półprodukty na szybki obiad, przygotuj większą ilość gnocchi i zamroź przed ugotowaniem. W tym celu rozłóż je na desce (albo w odpornym na niskie temperatury naczyniu) tak, by się nie posklejały. Przesyp do woreczka dopiero wówczas, gdy będą zamrożone. Gotuj je tak samo, jak surowe, ale o 2-3 minuty dłużej.
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101243
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5778
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101243
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5778
Składniki
Przygotuj ziemniaki na gnocchi. Możesz zrobić to na kilka sposobów. Najlepiej wyszoruj je starannie, zalej (nieobrane) w garnku zimną wodą i ugotuj do miękkości (25-30 minut na palniku o średniej mocy). Gnocchi możesz też przygotować z ziemniaków upieczonych w mundurkach albo wykorzystać te, które zostały ci po poprzednim obiedzie. W każdym przypadku do dalszych przygotowań użyj ziemniaków w temperaturze pokojowej.
Rozgnieć ziemniaki na purée z pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków. Możesz też zmielić je w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Do tak przygotowanych ziemniaków dodaj roztrzepane widelcem jajka i odrobinę soli. Zagnieć ciasto na gnocchi, stopniowo dosypując do ziemniaków mąkę. Zagniataj je do chwili, aż uzyska gładką, zwartą, ale wciąż nieco kleistą konsystencję. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz wzbogacić ciasto o inne dodatki.
Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałki o średnicy 1-1,5 cm – w zależności od tego, jakiej wielkości gnocchi preferujesz. Pamiętaj przy tym, że kluski nieco powiększą swoją objętość podczas gotowania. Przygotowane wałki potnij na krótkie odcinki (około 1,5-2 cm). Nadaj powstałym kluskom charakterystyczny kształt gnocchi.
Uformowane gnocchi wrzuć do dużego garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gotuj przez kilka minut na palniku o średniej mocy – około minutę od chwili, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Ugotowane gnocchi wyjmij z wody łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami.