Do góry

Dania główne Przepis na:

Gnocchi - włoskie kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy

Gnocchi - włoskie kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 2192

Dodano:

Odsłon: 15790

Przedstawię dziś podstawową wersję włoskich kluseczek zwanych gnocchi. Są to kluseczki ziemniaczane, a we Włoszech jest tyle ich niemalże rodzajów, ile domów. Cechą charakterystyczną są rowki wygniatane na kluseczkach przy pomocy widelca. Ich istnienie to nie tylko ozdoba. Dzięki nim lepiej ma się ich trzymać sos, z którym najczęściej serwowane są te tradycyjne włoskie kluseczki. Gnocchi podajemy z różnymi sosami np bolońskim czy tradycyjnym pomidorowym albo z pesto, ale także do mięs i sosów mięsnych. Dziś podaje przepis na wersje podstawową gnocchi, ale można je też przyrządzać z różnymi dodatkami jak szpinak, ser, dynia itd

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków ( odmiana mączysta )
  • ok 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gnocchi - włoskie kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie dokładnie zgniatamy łyżką do puree. Studzimy

    Po wystudzeniu dodajemy do ziemniaków mąkę, żółtko i ewentualnie lekko dosalamy. Wyrabiamy na gładką masę

    Stolnicę oprószamy mąką i odrywamy kawałek ciasta. Formujemy z niego wałeczek, który tniemy na ok 1,5 cm kawałeczki. Ręcznie nadajemy im lekko owalny kształt, a na każdej kluseczce wypukłą stroną widelca wyciskamy rowki

    Kluseczki gotujemy w dużej ilości wody ok 2 - 3 minuty od ponownego zagotowania się klusek i wypłynięcia na powierzchnię

    Podajemy z ulubionymi sosami: mięsnymi, pomidorowym. Kluseczki smakują też na słodko np polane masłem i posypane cukrem kryształem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń