Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawię dziś podstawową wersję włoskich kluseczek zwanych gnocchi. Są to kluseczki ziemniaczane, a we Włoszech jest tyle ich niemalże rodzajów, ile domów. Cechą charakterystyczną są rowki wygniatane na kluseczkach przy pomocy widelca. Ich istnienie to nie tylko ozdoba. Dzięki nim lepiej ma się ich trzymać sos, z którym najczęściej serwowane są te tradycyjne włoskie kluseczki. Gnocchi podajemy z różnymi sosami np bolońskim czy tradycyjnym pomidorowym albo z pesto, ale także do mięs i sosów mięsnych. Dziś podaje przepis na wersje podstawową gnocchi, ale można je też przyrządzać z różnymi dodatkami jak szpinak, ser, dynia itd
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6956
Polecam.
Odsłon: 107
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5255
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2369
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6956
Polecam.
Odsłon: 107
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5255
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2369
Składniki
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie dokładnie zgniatamy łyżką do puree. Studzimy Po wystudzeniu dodajemy do ziemniaków mąkę, żółtko i ewentualnie lekko dosalamy. Wyrabiamy na gładką masę Stolnicę oprószamy mąką i odrywamy kawałek ciasta. Formujemy z niego wałeczek, który tniemy na ok 1,5 cm kawałeczki. Ręcznie nadajemy im lekko owalny kształt, a na każdej kluseczce wypukłą stroną widelca wyciskamy rowki Kluseczki gotujemy w dużej ilości wody ok 2 - 3 minuty od ponownego zagotowania się klusek i wypłynięcia na powierzchnię Podajemy z ulubionymi sosami: mięsnymi, pomidorowym. Kluseczki smakują też na słodko np polane masłem i posypane cukrem kryształem