Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skorzystałam ze sklepowego gotowca, dzięki czemu wyczarowałam to smakowite i aromatyczne danie w niecałe pół godziny!
Gnocchi z bakłażanem i mascarpone
Składniki
- Gnocchi gotowe - 500g
- Olej - 1 łyżka
- Bakłażan - 1szt
- Papryka czereśniowa - 2szt
- Pomidor lima - 2szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Jarmuż - 4 liście
- Pasta z oliwek - 1 łyżeczka
- Mascarpone - 100g
- Ser żółty twardy - 40g
- Pieprz, sól
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Składniki
- Gnocchi gotowe - 500g
- Olej - 1 łyżka
- Bakłażan - 1szt
- Papryka czereśniowa - 2szt
- Pomidor lima - 2szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Jarmuż - 4 liście
- Pasta z oliwek - 1 łyżeczka
- Mascarpone - 100g
- Ser żółty twardy - 40g
- Pieprz, sól
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Etapy przygotowania
Bakłażana kroimy w kostkę. Posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut. Gdy zacznie wydzielać sok płuczemy go wodą i osuszamy. Bakłażana smażymy na oleju - ważne, aby olej był dobrze nagrzany, bo to warzywo niestety bardzo łatwo wchłania tłuszcz. Po 2 minutach smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Po kolejnej minucie pozostałe, pokrojone warzywa - pomidory, paprykę i jarmuż oraz pastę z oliwek. Dusimy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mascarpone, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut, aby sos się zredukował. W międzyczasie przygotowujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do sosu i razem smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy starty ser, całość mieszamy i możemy już podawać.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 133
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 133



Składniki
- Gnocchi gotowe - 500g
- Olej - 1 łyżka
- Bakłażan - 1szt
- Papryka czereśniowa - 2szt
- Pomidor lima - 2szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Jarmuż - 4 liście
- Pasta z oliwek - 1 łyżeczka
- Mascarpone - 100g
- Ser żółty twardy - 40g
- Pieprz, sól
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Bakłażana kroimy w kostkę. Posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut. Gdy zacznie wydzielać sok płuczemy go wodą i osuszamy. Bakłażana smażymy na oleju - ważne, aby olej był dobrze nagrzany, bo to warzywo niestety bardzo łatwo wchłania tłuszcz. Po 2 minutach smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Po kolejnej minucie pozostałe, pokrojone warzywa - pomidory, paprykę i jarmuż oraz pastę z oliwek. Dusimy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mascarpone, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut, aby sos się zredukował. W międzyczasie przygotowujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do sosu i razem smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy starty ser, całość mieszamy i możemy już podawać.
Smakowite danie.;) Super
Świetny pomysł na wykorzystanie bakłażana, pycha!