Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skorzystałam ze sklepowego gotowca, dzięki czemu wyczarowałam to smakowite i aromatyczne danie w niecałe pół godziny!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11339
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1214
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11870
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1804
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11339
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1214
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11870
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1804
Składniki
Bakłażana kroimy w kostkę. Posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut. Gdy zacznie wydzielać sok płuczemy go wodą i osuszamy. Bakłażana smażymy na oleju - ważne, aby olej był dobrze nagrzany, bo to warzywo niestety bardzo łatwo wchłania tłuszcz. Po 2 minutach smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Po kolejnej minucie pozostałe, pokrojone warzywa - pomidory, paprykę i jarmuż oraz pastę z oliwek. Dusimy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mascarpone, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut, aby sos się zredukował. W międzyczasie przygotowujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do sosu i razem smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy starty ser, całość mieszamy i możemy już podawać.