Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofry – takie z wakacyjnej budki, z bitą śmietaną i słodką polewą – to przysmak, który trudno uznać za dietetyczny. Wystarczy jednak wzbogacić ich skład o odżywkę białkową, a pełne pustych kalorii dodatki zastąpić wartościowymi składnikami diety, by stały się zdrową przekąską. Poniżej znajdziesz przepis na 4 gofry proteinowe dla 2 osób. Pamiętaj, że zalecana jednorazowa porcja odżywki białkowej to około 30 g na osobę. Jeśli więc chcesz przygotować gofry z tej ilości ciasta dla większej lub mniejszej liczby osób, zmień proporcję odżywki, w razie potrzeby zastępując ją mąką.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1613
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1051
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1613
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1051
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki na gofry do temperatury pokojowej.
Połącz skyr, mleko i jajka. Zmiksuj na jednolity płyn. Dodaj do niego upłynniony i przestudzony olej kokosowy.
Przesiej do płynnych składników obie mąki. Dodaj odżywkę białkową. Zmiksuj na gładkie ciasto.
Nagrzej gofrownicę i lekko natłuść jej komory olejem kokosowym. Wypiecz gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Chwilę przestudź gofry na kratce. Podawaj ciepłe ze skyrem i owocami. Możesz też oprószyć gofry odrobiną gorzkiej czekolady startej na drobnych oczkach tarki.