Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy lubią gołąbki, ale mało kto ma czas i cierpliwość do pracowitego zawijania farszu w kapustę. Rozwiązaniem problemu może być jeden duży gołąbek rodzinny!
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 466
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 145
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 53
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 82
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 80
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 98
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 466
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 145
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 53
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 82
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 80
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 98
Składniki
Ugotuj ryż al dente w lekko osolonej wodzie. Przestudź.
Zmiel mięso maszynką (przez sitko o średnich oczkach). Oczywiście możesz też poprosić o zmielenie mięsa w sklepie. Postaraj się jednak nie kupować mięsa już zmielonego – jego jakość ma ogromny wpływ na smak gołąbka, więc lepiej wybierz ładny kawałek w całości.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na maśle klarowanym.
Połącz z misce mięso, ryż, cebulę i majeranek. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podgrzej w dużym garnku osoloną wodę, doprowadzając ją prawie do wrzenia. Wyłącz palnik i włóż do garnka kapustę (bez wierzchnich, zniszczonych liści). Wyjmij po około 2 minutach. Oddziel od główki wierzchnie, zblanszowane liście. Ponownie podgrzej wodę i powtórz wszystkie czynności. W ten sposób zblanszuj wszystkie większe liście kapusty. Resztę wykorzystaj do innego celu (część przyda się do gotowania gołąbka). Ze zblanszowanych liści wytnij twarde, łykowate części.
Przygotuj keksówkę o długości 20-25 cm. Wyłóż ją kilkoma z pozostałych liści kapusty (mogą to być te wierzchnie). Na arkuszu folii spożywczej o długości keksówki ułóż prostokąt ze zblanszowanych liści (tworząc ich 3-4 warstwy). Następnie wyłóż na liście farsz i zwiń całość jak roladę, pomagając sobie folią.
Zdejmij folię i przełóż gołąbka do keksówki. Zalej wodą, w której blanszowana była kapusta. Przykryj liśćmi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę.
Połącz sos, który powstał w keksówce, z passatą pomidorową. Zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, dodaj też do sosu zioła prowansalskie. Polej gorącą roladę sosem.