Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem pieczone w piekarniku. Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5068
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13644
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5896
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7714
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5068
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13644
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5896
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7714
Składniki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać i podsmażyć. Do miski przełożyć mięso, dodać przestudzony ryż i cebulę, starty czosnek, sól i pieprz i wymieszać. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Gotować ok 10 min. Przewrócić kapustę na drugą i dalej gotować ok 10 min. Kapustę wyjąć, po przestudzeniu oddzielać po kolei liście, wyciąć delikatnie zgrubienia. Na każdy liść nakładać porcję farszu. Zawijać jak krokiety. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć liście kapusty (np takie które się porwały). Następnie układać gołąbki łączeniem do dołu.
Gołąbki posmarować kilkoma łyżeczkami koncentratu. Przykryć liśćmi kapusty, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, posmarować koncentratem pomidorowym i przykryć pozostałą kapustą. Wlać ok 1 szklankę wody, Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok 70-90 min. Najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym