Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem pieczone w piekarniku. Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 137
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 137
Składniki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać i podsmażyć. Do miski przełożyć mięso, dodać przestudzony ryż i cebulę, starty czosnek, sól i pieprz i wymieszać. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Gotować ok 10 min. Przewrócić kapustę na drugą i dalej gotować ok 10 min. Kapustę wyjąć, po przestudzeniu oddzielać po kolei liście, wyciąć delikatnie zgrubienia. Na każdy liść nakładać porcję farszu. Zawijać jak krokiety. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć liście kapusty (np takie które się porwały). Następnie układać gołąbki łączeniem do dołu.
Gołąbki posmarować kilkoma łyżeczkami koncentratu. Przykryć liśćmi kapusty, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, posmarować koncentratem pomidorowym i przykryć pozostałą kapustą. Wlać ok 1 szklankę wody, Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok 70-90 min. Najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym