Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na gołąbki Ewy Wachowicz to nawiązanie do klasyki polskiej kuchni. Autorka kulinarnych programów telewizyjnych preferuje gołąbki pieczone w żurku. My podkradamy tę recepturę, zamieniając żurek na domowy sos pomidorowy. Dzięki temu potrawa nabierze charakteru, a gołąbki uzyskają tradycyjny smak.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22898
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1866
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4825
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22898
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1866
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4825
Składniki
Kapustę obierz z zewnętrznych liści (nie wyrzucaj ich!) i wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i włóż do niego główkę kapusty. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, po czym delikatnie zdejmuj liście uważając, aby ich nie porwać.
Na głęboką patelnię wlej oliwę, rozgrzej, po czym wsyp ryż, a gdy ten się zeszkli zalej 750 ml wody. Ryż posól i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę i zmięknie. Odłóż ryż na talerz do wystudzenia.
Na tej samej patelni rozpuść masło, wrzuć obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dobrze ją podsmaż, aby była ładnie zarumieniona (uważaj, aby nie spalić). Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj chwilę. W misce wymieszaj mielone mięso, dodaj ugotowany i ostudzony ryż, cebulkę z czosnkiem oraz solą i czarnym pieprzem. Możesz dosypać także szczyptę suszonego majeranku lub oregano. Dokładnie wymieszaj farsz.
Do garnka wlej passatę, dodaj koncentrat pomidorowy i wodę. Zagotuj sos i dopraw solą i pieprzem. Jeśli ma być gęstszy, zagęść go 1 łyżką mąki (pszennej lub ziemniaczanej). Przejdź do złożenia gołąbków. Na każdy liść nałóż łyżką masę mięso-ryżową i zwijaj średniej wielkości gołąbki.
Dno brytfanki wyłóż oderwanymi z główki kapusty zewnętrznymi liśćmi, następnie ciasno ułóż gołąbki i zalej sosem pomidorowym. Wierzch potrawy zakryj 2-3 liśćmi kapusty. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjmij i podawaj wraz z pomidorowym sosem. Źródło: ewawachowicz.pl