Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki panierowane

Przepis dnia 2019-12-13
Gołąbki panierowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48612

Dodano:

Odsłon: 980

Taki mały eksperyment, a nadaje gołąbkom nowego, smakowego wymiaru.

Składniki

  • 1 kapusta (u nas cool wrap)
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 200 g sera gouda
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła ghee
  • 150 g ryżu basmati
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 300 g mąki
  • 400 g bułki tartej
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • Surówka
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 ml sosu pomidorowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy.
    Posiekaną cebulę i starte pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu.

    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką pietruszki.

    Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część.

    Na każdy liść układamy farsz i zawijamy.

    Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 90 min. w 200°C.

    Studzimy.

    Obtaczamy w mące, jajkach wymieszanych ze śmietaną i przyprawami oraz bułce tartej.

    Smażymy na rumiano.

    Podajemy na surówce z sałaty lodowej.

    Sałatę szatkujemy, dodajemy pokrojone pomidorki, posiekany szczypior. Mieszamy z sosem pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń