Uwielbiam gołąbki! Jest to jedno z tych dań, które przypomina dzieciństwo. Jeśli chodzi o proporcję składników to zdecydowanie lubię kiedy w gołąbkach jest mniej więcej tyle samo ryżu co mięsa.
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem
Składniki
- 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka)
- 200 g boczku wędzonego
- około 250 – 300 g ryżu
- średniej wielkości włoska kapusta
- łyżka smalcu
- Czosnek granulowany
- Papryka słodka
- Pieprz
- Sól
Składniki
- 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka)
- 200 g boczku wędzonego
- około 250 – 300 g ryżu
- średniej wielkości włoska kapusta
- łyżka smalcu
- Czosnek granulowany
- Papryka słodka
- Pieprz
- Sól

Etapy przygotowania
Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści. Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją do dużego garnka, wyciętą stroną do góry. Zalewamy wodą tak aby kapusta była cała przykryta. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kapustę i studzimy. Następnie delikatnie rozbieramy kapustę z liści, uważając aby ich nie uszkodzić i delikatnie ścinamy zgrubienia z każdego liścia.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy go razem z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa, dzięki temu nasz farsz będzie spoisty.
W dużej misce mieszamy mięso mielone z mielonym ryżem. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na każdym liściu kapusty układamy porcję mięsa (około garści). Zawijamy tak jak krokiety, najpierw od dołu, tak aby kapusta zakryła mięso, następnie boki składamy do środka i jak najciaśniej zawijamy resztę.
W garnku, z grubym dnem, roztapiamy smalec. Układamy w nim gołąbki, zaczynając od tych, które są w najtwardszych liściach (czyli tych ze środka kapusty). Jeśli nie zmieszczą się Wam w jednej warstwie możecie ułożyć je jeden na drugim, ale ja generalnie duszę je w dwóch garnkach, w których układam tylko po jednej warstwie. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego ;)

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 505

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 150
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 505

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 150



Składniki
- 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka)
- 200 g boczku wędzonego
- około 250 – 300 g ryżu
- średniej wielkości włoska kapusta
- łyżka smalcu
- Czosnek granulowany
- Papryka słodka
- Pieprz
- Sól
Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści. Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją do dużego garnka, wyciętą stroną do góry. Zalewamy wodą tak aby kapusta była cała przykryta. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kapustę i studzimy. Następnie delikatnie rozbieramy kapustę z liści, uważając aby ich nie uszkodzić i delikatnie ścinamy zgrubienia z każdego liścia.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy go razem z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa, dzięki temu nasz farsz będzie spoisty.
W dużej misce mieszamy mięso mielone z mielonym ryżem. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na każdym liściu kapusty układamy porcję mięsa (około garści). Zawijamy tak jak krokiety, najpierw od dołu, tak aby kapusta zakryła mięso, następnie boki składamy do środka i jak najciaśniej zawijamy resztę.
W garnku, z grubym dnem, roztapiamy smalec. Układamy w nim gołąbki, zaczynając od tych, które są w najtwardszych liściach (czyli tych ze środka kapusty). Jeśli nie zmieszczą się Wam w jednej warstwie możecie ułożyć je jeden na drugim, ale ja generalnie duszę je w dwóch garnkach, w których układam tylko po jednej warstwie. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego ;)