Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskakujący produkt: kiszona główka kapusty i pyszne danie z jej udziałem.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 92
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 186
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 92
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 186
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
Składniki
Przygotowanie gołąbków zaczniemy od gotowania ryżu i kaszy. Ostygnięty ryż i kaszę łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami. Dodajemy ozłoconą na oleju cebulę. Kapusta powinna być pozbawiona głąba. Należy ją obrać ją z liści. Trzonki liści delikatnie podciąć by nie przeszkadzały w zwijaniu gołąbków. Kapusty nie gotujemy. Nie ma takiej potrzeby. Ukiszona kapusta zawiera tysiące mikroelementów. Gotowanie takiej kapusty by je nam wypłukało. Szczególnie witaminy. Bez obaw gołąbki będą mięciutkie.
Wymieszany farsz owijamy w liście kapusty i układamy ciasno w naczyniu żarodopornym. Na dnie naczynia rozkładamy większe liście kapusty. Podlewamy 3 szklankami wody. Dusimy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około półtorej godziny.
W tym czasie przygotowujemy sos. Na rozgrzane masło wyciskamy 2 ząbki czosnku i dorzucamy trzy łyżki koncentratu pomidorowego i chwilę przesmażamy. Wlewamy passatę i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Gotowe gołabki podajemy z sosem pomidorowym. Kiszona kapusta nadaje im doskonałego smaku. Szczerze polecamy. Pyszny był dziś obiad. Pod wpisem link na naszego bloga gdzie znajdziecie sposób na zorganizowanie sobie kiszonej główki kapusty ;)