Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawijasy z liści winogron popularne są w Grecji, na Bałkanach, w Turcji czy w Libanie. Rodzajów farszu jest tyle, ile kucharzy, którzy je przyrządzają. Spróbujcie moich - z ryżem i soczewicą.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 84
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 112
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 201
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 84
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 112
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 201
Składniki
Do gołąbków możemy użyć liści naszych ogrodowych winogron. Powinny być duże, co najmniej jak dłoń, ładne, nieuszkodzone. Przed przygotowaniem wystarczy je zerwać, obciąć krótko łodyżkę, umyć, sparzyć chwilę w osolonym wrzątku (do zmiany koloru) i przelać zimną wodą. Liście można też kisić i marynować. Ja robiłam marynowane, po pasteryzacji można je dłużej trzymać. Na Smakerze jest sporo przepisów na ten przysmak :) Przygotujcie sobie ok 50, 60 liści.
Surowy ryż, soczewicę, suszone warzywa i przyprawy mieszamy. Zawijamy gołąbki. Na liściu wykładamy niecałą łyżkę farszu (może być nawet mniej niż na zdjęciu). Uwaga! Gołąbków nie zawijamy bardzo mocno, bo przy gotowaniu farsz nabiera wody i mogą pękać.
Zawijamy od dołu z obu stron.
Teraz zakładamy od góry z obu stron.
Rolujemy jak cygaro.
Z podanego farszu wyszły mi 42 gołąbki - ale oczywiście ilość zależy od wielości liści. Pozostałe liście zostawcie - przydadzą się przy gotowaniu. Liście bardzo łatwo się zawija. Nie zrażajcie się ilością pracy, idzie na prawdę szybko.
Dno dużego garnka wykładamy liśćmi winogron i na nie układamy gołąbki. Muszą być ułożone ściśle, aby się nie rozpadły. Całość zalewamy wodą, powyżej poziomu gołąbków. Przykrywamy talerzem. Gotujemy na małym ogniu 1 godzinę.
Gołąbki podajemy z sosem jogurtowym (np z miętą) lub z sosem pomidorowym.