Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gołąbki w pomidorach"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 684
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 513
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 23
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 79
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 684
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 513
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 23
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 79
Składniki
Bułkę kajzerkę namocz w ciepłym mleku. Z kapusty usuń wierzchnie liście, pozostałe liście ostrożnie odetnij od głąba tak, aby się nie poprzerywały.
Wybieraj liście tej samej wielkości i grubości. Opłucz je i ułóż na dnie szerokiego rondla, a następnie sparz je wrzątkiem. Po chwili wodę odlej, a liście odłóż, by ostygły.
Po schłodzeniu usuń gruby, środkowy nerw w każdym liściu kapusty lub rozbij go tłuczkiem do mięsa. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę (możesz ją wcześniej zeszklić na maśle), odciśniętą bułkę, jajko, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Nakładaj po porcji farszu na liście i ciasno zwijaj. Na dnie garnka ułóż kilka liści, a na nich ciasno układaj gołąbki. Zalej wodą, aby przykryła wszystkie gołąbki i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
W tym czasie posiekaj cebulę, pomidory pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Pomidory przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem i ułóż na nich podgotowane gołąbki.
Piecz je w nagrzanym do 180° C piekarniku około 20 minut. Podawaj z powstałym sosem, posypane natką pietruszki.
<strong>: 90 minut. Porcja: 390 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie