Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w sosie grzybowym

Gołąbki w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 530

Dodano:

Odsłon: 3561

Bardzo smaczne danie które szybko znika ze stołu ( z mojego przepisu wychodzi ok. 30 sztuk)

Składniki

  • 0.60 dkg mięsa wieprzowego, 0.60 dkg boczku surowego
  • 3 woreczki ryżu gotowanego
  • 1 duża kapusta włoska
  • 2 cebule.
  • kucharek , sól, pieprz, lubczyk do smaku
  • Sos grzybowy:
  • 4 większe borowiki
  • 2 mniejsze cebulki
  • przyprawy wg. smaku
  • 100 ml śmietany 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa.

  2. Ryż gotujemy. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem majerankiem, cząbrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką pietruszki oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.

  3. Gotowe gołąbki wykładamy na blachę wylożoną margaryną i smalcem następnie zapiekamy w piekarniku ok.45 min, w 170 stopniach celciusza.

  4. Na sos grzybowy szklimy cebulkę z przyprawiami a jak będzie juz gotowa dodajemy grzybki, w moim przepisie borowiki.

  5. Na konieć wlewamy do grzybków 100 ml wody a następnie 100 ml śmietany 30 %. I sos gotowy smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

beata762 10 lutego 2014 Rewelacyjne:)troche się bałam tylko je zapiekać,bo znam przepis z "zalewaniem". Ale są super:)Gorąco polecam wszystkim.
Pozdrawiam

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 20 stycznia 2014 Super :) Uwielbiam gołąbki z sosem grzybowym.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 20 stycznia 2014 kiedyś jak byłam przejazdem w Pszczynie jadłam gołąbki w sosie borowikowym tylko farsz był z dodatkiem gęsiny, były mega pyszne i aromatyczne, Twoje pewnie też takie są :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 20 stycznia 2014 ja też chcę, jeszcze z tym sosikiem, wspaniałości !

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 20 stycznia 2014 Piekne golabki Ci wyszly. Narobilas mi tylko ochoty:)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń