Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i lekkie gołąbki ,idealne na wiosenny obiad.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96903
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1920
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5754
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5755
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96903
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1920
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5754
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5755
Składniki
Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy ,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy. Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na oliwie dodajemy jarmuż ,zalewamy bulionem i gotujemy 30 min. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko ,odcedzamy. Pieczarki kroimy na mniejsze części dodajemy do jarmużu razem z pokrojonym na plasterki selerem i pokrojoną w kostkę papryką. Redukujemy nadmiar płynu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem z kaszą i pokrojonymi w paski pomidorami. Z kapusty wycinamy głąb ,oddzielamy liście i sparzamy w gorącej wodzie. Z liści wycinamy zgrubiałe części („nerwy”). Na brzeg każdego liścia kładziemy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w brytfance ,zalewamy bulionem i zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem.