Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki warzywne

Gołąbki warzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 2124 Ocena: 47381

Dodano:

Odsłon: 12511

Bardzo smaczne i lekkie gołąbki ,idealne na wiosenny obiad.

Składniki

  • 1 duża młoda kapusta
  • 1 kg jarmużu
  • 2 cebule
  • 250 ml bulionu warzywnego (do duszenia jarmużu)
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 papryki czerwone
  • 500 g pieczarek
  • seler naciowy (500 g)
  • kilka pomidorów suszonych
  • 250 ml bulionu warzywnego (do gołąbków)
  • oliwa z oliwek
  • sól ,pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy ,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy. Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na oliwie dodajemy jarmuż ,zalewamy bulionem i gotujemy 30 min.
    Kaszę gryczaną gotujemy na sypko ,odcedzamy.
    Pieczarki kroimy na mniejsze części dodajemy do jarmużu razem z pokrojonym na plasterki selerem i pokrojoną w kostkę papryką. Redukujemy nadmiar płynu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem z kaszą i pokrojonymi w paski pomidorami.
    Z kapusty wycinamy głąb ,oddzielamy liście i sparzamy w gorącej wodzie. Z liści wycinamy zgrubiałe części („nerwy”). Na brzeg każdego liścia kładziemy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w brytfance ,zalewamy bulionem i zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń