Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27519
Dodano: 01.03.2015
Odsłon: 9012
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju rzepakowego.
Ryż oraz obie kasze (gryczaną i pęczek) gotujemy al dente.
Do miski dodajemy ugotowany al dente ryż, kaszę gryczaną oraz pęczak, mięso mielone (np. łopatkę), podsmażoną cebulkę, suszony tymianek, cząber, koperek, słodką i ostrą paprykę oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie przechodzimy do zawijania:
Porcję farszu kładziemy na liść kapusty i zawijamy, pamiętając wcześniej o ścięciu grubszej części z liścia.
Uformowane gołąbki ściśle układamy w brytfance wyłożonej liśćmi kapusty i zalewamy je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym).
Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 60 minut.
Gołąbki podajemy z ulubionym sosem np. śmietanowo - pomidorowym lub polane pomidorowym przecierem.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

monikagotuje 02 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Smaczne gołąbeczki,pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

ziembulka 02 marca 2015Zgłoś do usunięcia
a powiedz mi mogę je włożyć do kombiwaru i zalać sosem ?:) a nie do piekarnika? Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

ziembulka 02 marca 2015Zgłoś do usunięcia
mój pomysł na jutrzejszy obiad! :)z sosem pomidorowym będą idealne :) Odpowiedzi: 1 ▼
5 Kto głosował? | Odpowiedz

anulka12 01 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Pomysł super. Bardzo ciekawa propozycja farszu do gołąbków. Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 01 marca 2015Zgłoś do usunięcia
fajowy pomysł Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz