Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki na Wigilię? Czemu nie! Nietuzinkowy farsz sprawi, że spojrzysz na to danie w zupełnie nowatorski sposób. Gołąbki wigilijne z ziemniakami i grzybami możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce lub zamrozić i odmrozić na chwilę przed kolacją.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 647
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1385
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25760
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 647
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1385
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25760
Składniki
Wytnij z kapusty twardy środek i gotuj całą główkę w osolonej wodzie z dodatkiem ziaren pieprzu i liścia laurowego. W trakcie gotowania odrywaj z główki pojedyncze liście (te ugotowane będą się łatwo oddzielały). Odłóż ugotowane liście na talerz.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż obraną, posiekaną w kostkę cebulkę, po chwili dodaj grzyby i przesmażaj na średnim ogniu około 15-20 minut. Obierz ziemniaki i ugotuj je w mleku, z dodatkiem ząbka czosnku. Gorące ziemniaki utłucz na puree, po czym dodaj grzyby i mocno dopraw czarnym pieprzem. Wymieszaj farsz, aby miał jednolitą konsystencję.
Na środku liścia wykładaj porcję farszu, ciasno zawijaj jak krokieta i układaj na talerzu. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, podlej wodą lub bulionem do 1/3 wysokości gołąbków i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20-30 minut. Danie możesz podawać solo lub w towarzystwie pomidorowego sosu.