Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak

Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27480

Dodano:

Odsłon: 636

Pyszne i pożywne gołąbki z młodej kapusty stożkowej, która jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz składników mineralnych tj. potas, wapń, fosfor czy siarka. Ich wnętrze wypełnia pełnoziarnisty farsz przygotowany z soczewicy, kaszy pęczak, ryżu jaśminowego oraz polędwiczek z indyka. Podane z sosem pomidorowym tworzą bardzo smaczne połączenie.

Składniki

  • 1 główka kapusty stożkowej
  • 550 g polędwiczek z indyka
  • 120 g soczewicy
  • 120 g kaszy pęczak
  • 250 g ryżu jaśminowego*
  • 1 cebula biała
  • 1 pęczek świeżego majeranku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki masła
  • DODATKI:
  • 1 litr bulionu
  • sos pomidorowy
  • liść laurowy
  • * waga kaszy i ryżu po ugotowaniu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak

Przygotowanie

  1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.

  2. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Kaszę pęczak, soczewicę i ryż jaśminowy gotujemy według przepisu na opakowaniach. Cebule drobno kroimy i rumienimy ją na maśle. Zmielone mięso łączymy z ugotowaną soczewicą, pęczakiem, ryżem i podsmażoną cebulką, dodajemy posiekany świeży majeranek, suche przyprawy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut (młoda kapusta stożkowa po tym czasie powinna być już idealnie miękka).

  4. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym. Jak zrobić szybki sos?
    Szybki sos przygotujemy na bazie bulionu i passaty pomidorowej. Do tego podsmażona cebulka, świeży czosnek, oregano, bazylia, odrobina cukru, pieprzu i soli do smaku. Wszystkie składniki miksujemy i sos gotowy! :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń