Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i pożywne gołąbki z młodej kapusty stożkowej, która jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz składników mineralnych tj. potas, wapń, fosfor czy siarka. Ich wnętrze wypełnia pełnoziarnisty farsz przygotowany z soczewicy, kaszy pęczak, ryżu jaśminowego oraz polędwiczek z indyka. Podane z sosem pomidorowym tworzą bardzo smaczne połączenie.
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 92031
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1346
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 95
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4420
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 149
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 92031
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1346
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 95
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4420
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 149
Składniki
Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.
Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Kaszę pęczak, soczewicę i ryż jaśminowy gotujemy według przepisu na opakowaniach. Cebule drobno kroimy i rumienimy ją na maśle. Zmielone mięso łączymy z ugotowaną soczewicą, pęczakiem, ryżem i podsmażoną cebulką, dodajemy posiekany świeży majeranek, suche przyprawy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut (młoda kapusta stożkowa po tym czasie powinna być już idealnie miękka).
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym. Jak zrobić szybki sos? Szybki sos przygotujemy na bazie bulionu i passaty pomidorowej. Do tego podsmażona cebulka, świeży czosnek, oregano, bazylia, odrobina cukru, pieprzu i soli do smaku. Wszystkie składniki miksujemy i sos gotowy! :) Życzę smacznego! :)