Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z kapusty pekińskiej smakują równie wyśmienicie jak tradycyjne, ale są szybsze w przygotowaniu. Kapustę wystarczy tylko krótko zblanszować, by nadawała się do przygotowania gołąbków.
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 277
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 126
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 72
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 103
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 277
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 126
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 72
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 103
Składniki
Oddziel od kapusty duże liście, opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij najtwardszą, zdrewniałą część. Wrzuć tak przygotowane liście do osolonego wrzątku. Wyjmij po około 2 minutach. Mają być elastyczne, ale nie ugotowane. Zblanszowane liście pozostaw (np. w durszlaku), by wystygły.
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój w kosteczkę cebulę i zeszklij na oleju razem z marchewką. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź.
Umieść w misce mięso i wszystkie pozostałe składniki: jajko, cebulę, marchewkę, czosnek, ryż, przyprawy. Wymieszaj ręcznie na jednolitą masę. Podziel ją na mniejsze porcje (odpowiednie do wielkości liści kapusty), ułóż na przestudzonych liściach kapusty i zawiń.
Uformowane gołąbki ułóż dość ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalej około 250-500 ml bulionu (ma przykryć gołąbki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę pod przykryciem. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej w trakcie nieco bulionu.
Gołąbki podawaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym. Do jego przygotowania możesz wykorzystać resztę bulionu, która pozostanie w naczyniu żaroodpornym po upieczeniu gołąbków.