Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z kapusty pekińskiej smakują równie wyśmienicie jak tradycyjne, ale są szybsze w przygotowaniu. Kapustę wystarczy tylko krótko zblanszować, by nadawała się do przygotowania gołąbków.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 123
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 128
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 41
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 123
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 128
Składniki
Oddziel od kapusty duże liście, opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij najtwardszą, zdrewniałą część. Wrzuć tak przygotowane liście do osolonego wrzątku. Wyjmij po około 2 minutach. Mają być elastyczne, ale nie ugotowane. Zblanszowane liście pozostaw (np. w durszlaku), by wystygły.
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój w kosteczkę cebulę i zeszklij na oleju razem z marchewką. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź.
Umieść w misce mięso i wszystkie pozostałe składniki: jajko, cebulę, marchewkę, czosnek, ryż, przyprawy. Wymieszaj ręcznie na jednolitą masę. Podziel ją na mniejsze porcje (odpowiednie do wielkości liści kapusty), ułóż na przestudzonych liściach kapusty i zawiń.
Uformowane gołąbki ułóż dość ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalej około 250-500 ml bulionu (ma przykryć gołąbki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę pod przykryciem. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej w trakcie nieco bulionu.
Gołąbki podawaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym. Do jego przygotowania możesz wykorzystać resztę bulionu, która pozostanie w naczyniu żaroodpornym po upieczeniu gołąbków.