Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej
  • Dania główne
  • Przepis na

Gołąbki z kapusty pekińskiej

08.05.2025 Odsłon: 17461
5.0 (16 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Wbrew pozorom, gołąbki z kapusty pekińskiej smakują równie wyśmienicie jak tradycyjne. Ten przepis na danie główne wyróżnia się bardzo szybkim przygotowaniem. Nie musisz martwić się o zawijanie mięsa, a także długie gotowanie. Miękkie liście kapusty pekińskiej doskonale nadają się do zapiekania, a po blanszowaniu są bardzo elastyczne i nie pękają w trakcie formowanie. 

Przepis na oszukane gołąbki z kapusty pekińskiej 

Dlaczego nasz przepis to oszukane gołąbki z kapusty pekińskiej? Znacznie różni się ich przygotowywanie od klasycznej wersji tego dania. Przede wszystkim, liście kapusty pekińskiej są cieńsze, ale bardziej elastyczne. Dzięki temu nie wymagają długiego parzenia. To sprawia, że przygotowanie obiadu czy kolacji na ciepło jest znacznie szybsze i prostsze. 

W naszym przepisie nie trzeba też długo gotować zawiniętego farszu w garnku. Gołąbki z kapustą pekińską upieczesz w piekarniku, co nie tylko oszczędza pracy, ale też pozwala uzyskać wyjątkowy smak. Kapusta przyjemnie zmięknie i nie rozgotuje się. Z kolei farsz mięsno-ryżowy z aromatem podsmażanej cebuli, marchewki i przypraw, zachwyci każdego miłośnika dań głównych na ciepło z mielonym w roli głównej. Nie trzeba również długo gotować tych oszukanych gołąbków z kapusty pekińskiej.  

Danie już po wyciągnięciu z piekarnika pięknie pachnie, a do tego smakuje bardzo domowo. Szybkie gołąbki z kapusty pekińskiej to świetny pomysł na rodzinny obiad, ale też na przygotowanie większej porcji, którą można zjeść następnego dnia. Smakują równie dobrze odgrzane.   

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak długo parzyć kapustę na gołąbki? 

Przygotowanie kapusty pekińskiej do gołąbków to pierwszy i bardzo ważny moment. Ma to wpływ zarówno na ostateczny smak, jak i wygląd dania. Zacznij od oddzielenia dużych, całych liści. Najlepiej zdejmować je pojedynczo, delikatnie odrywając od główki. W ten sposób unikniesz ich rozrywania. Opłucz je pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zabrudzenia. Odetnij zgrubiałe i białe części, będą one zbyt twarde do zjedzenia. Nie usuwaj ich jednak całkowicie, tylko przytnij.  

Kolejny krok to blanszowanie – czyli krótkie sparzenie liści w osolonym wrzątku. Trwa to dosłownie 1,5-2 minuty. Nie należy ich gotować zbyt długo, bo staną się zbyt miękkie i zaczną się rozpadać przy zawijaniu. Po wyjęciu warto, je od razu przełożyć do durszlaka lub rozłożyć na ręczniku kuchennym. To ważne, aby liście wystygły i lekko obeschły, zanim zaczniesz je faszerować. 

Szybkie gołąbki z kapusty pekińskiej nie wymagają długiego parzenia całej główki ani wycinania twardych części. Jest zdecydowanie bardziej delikatna i elastyczniejsza od tej tradycyjnej.  

Jak przygotować farsz do szybkich gołąbków z kapusty pekińskiej? 

Kwintesencja całego smaku oszukanych gołąbków z kapusty pekińskiej jest właśnie w farszu. Zacznij od ugotowania ryżu. Najlepiej sprawdzi się biała i sypka odmiana. Ryż powinien być lekko al dente, bo zmięknie jeszcze podczas pieczenia gołąbków. Kiedy ostudzi się, przygotuj resztę składników. Muszą być drobno starte na tarce albo posiekane. Zrobienie farszu nie jest skomplikowane – wystarczy połączyć składniki i wyrobić na jednolitą masę z podsmażonych warzyw, jajka i mięsa. Następnie warto podzielić ją na mniejsze porcje, aby łatwiej zawinąć poszczególne gołąbki w kapuście pekińskiej.  

Farsz możesz jeszcze urozmaicić ulubionymi przyprawami, np. majerankiem, tymiankiem albo natką pietruszki. Doskonale smakują w wersji suszonej, ale świetnie sprawdzą się również świeżo posiekane zioła.  

Jak długo gotować gołąbki z kapusty pekińskiej? 

Szybkie gołąbki z kapusty pekińskiej piecze się krótko, a przede wszystkim jest to wygodne. Możesz w trakcie podlewać je bulionem albo uzupełniać jego braki, ale zazwyczaj nie jest to konieczne. Właściwie nie musisz pilnować tego dania tak jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. W czasie pieczenia możesz przygotować dodatki, np. sos pomidorowy albo kaszę.  

Jak długo gotować gołąbki z kapusty pekińskiej? Wystarczy około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie z pokrywką, aby wszystkie składniki były idealnie miękkie. Warto też pamiętać, że długość duszenia może się nieco różnić w zależności od wielkości samych gołąbków oraz rodzaju użytego mięsa.  

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4080

> 60 min >60 min
13

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Łosoś ze szpinakiem

Dania główne Łosoś ze szpinakiem

Obiad prosty do zrobienia. Polecam.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 914

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Sernik z chia

Ciasta Sernik z chia

Sernik z chia to idealny deser dla osób na diecie wegańskiej, którym brakuje...

  • Polska
  • Owoce
  • Orzechy
  • Nerkowce
  • Włoskie
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 1055

do 60 min 60 min
2
LIDECZKA
LIDECZKA
Desery

BABKA Z DŻEMEM

Desery BABKA Z DŻEMEM

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 20116

do 60 min 60 min
79
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1475

do 30 min 30 min
3
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 877

do 30 min 30 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4080

> 60 min >60 min
13

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Łosoś ze szpinakiem

Dania główne Łosoś ze szpinakiem

Obiad prosty do zrobienia. Polecam.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 914

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Sernik z chia

Ciasta Sernik z chia

Sernik z chia to idealny deser dla osób na diecie wegańskiej, którym brakuje...

  • Polska
  • Owoce
  • Orzechy
  • Nerkowce
  • Włoskie
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 1055

do 60 min 60 min
2
LIDECZKA
LIDECZKA
Desery

BABKA Z DŻEMEM

Desery BABKA Z DŻEMEM

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 20116

do 60 min 60 min
79
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1475

do 30 min 30 min
3
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 877

do 30 min 30 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 kapusta pekińska
  • 600 g mięsa mielonego (np z łopatki wieprzowej)
  • 1 jajko
  • 200 g ryżu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz (do smaku)
  • ½ l bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej)
Sposób przygotowania:
1

Oddziel od kapusty duże liście, opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij najtwardszą, zdrewniałą część. Wrzuć tak przygotowane liście do osolonego wrzątku. Wyjmij po około 2 minutach. Mają być elastyczne, ale nie ugotowane. Zblanszowane liście pozostaw (np. w durszlaku), by wystygły.

2

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój w kosteczkę cebulę i zeszklij na oleju razem z marchewką. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź.

3

Umieść w misce mięso i wszystkie pozostałe składniki: jajko, cebulę, marchewkę, czosnek, ryż, przyprawy. Wymieszaj ręcznie na jednolitą masę. Podziel ją na mniejsze porcje (odpowiednie do wielkości liści kapusty), ułóż na przestudzonych liściach kapusty i zawiń.

4

Uformowane gołąbki ułóż dość ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalej około 250-500 ml bulionu (ma przykryć gołąbki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę pod przykryciem. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej w trakcie nieco bulionu.

5

Gołąbki podawaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym. Do jego przygotowania możesz wykorzystać resztę bulionu, która pozostanie w naczyniu żaroodpornym po upieczeniu gołąbków.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki