Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom, gołąbki z kapusty pekińskiej smakują równie wyśmienicie jak tradycyjne. Ten przepis na danie główne wyróżnia się bardzo szybkim przygotowaniem. Nie musisz martwić się o zawijanie mięsa, a także długie gotowanie. Miękkie liście kapusty pekińskiej doskonale nadają się do zapiekania, a po blanszowaniu są bardzo elastyczne i nie pękają w trakcie formowanie.
Dlaczego nasz przepis to oszukane gołąbki z kapusty pekińskiej? Znacznie różni się ich przygotowywanie od klasycznej wersji tego dania. Przede wszystkim, liście kapusty pekińskiej są cieńsze, ale bardziej elastyczne. Dzięki temu nie wymagają długiego parzenia. To sprawia, że przygotowanie obiadu czy kolacji na ciepło jest znacznie szybsze i prostsze.
W naszym przepisie nie trzeba też długo gotować zawiniętego farszu w garnku. Gołąbki z kapustą pekińską upieczesz w piekarniku, co nie tylko oszczędza pracy, ale też pozwala uzyskać wyjątkowy smak. Kapusta przyjemnie zmięknie i nie rozgotuje się. Z kolei farsz mięsno-ryżowy z aromatem podsmażanej cebuli, marchewki i przypraw, zachwyci każdego miłośnika dań głównych na ciepło z mielonym w roli głównej. Nie trzeba również długo gotować tych oszukanych gołąbków z kapusty pekińskiej.
Danie już po wyciągnięciu z piekarnika pięknie pachnie, a do tego smakuje bardzo domowo. Szybkie gołąbki z kapusty pekińskiej to świetny pomysł na rodzinny obiad, ale też na przygotowanie większej porcji, którą można zjeść następnego dnia. Smakują równie dobrze odgrzane.
Przygotowanie kapusty pekińskiej do gołąbków to pierwszy i bardzo ważny moment. Ma to wpływ zarówno na ostateczny smak, jak i wygląd dania. Zacznij od oddzielenia dużych, całych liści. Najlepiej zdejmować je pojedynczo, delikatnie odrywając od główki. W ten sposób unikniesz ich rozrywania. Opłucz je pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zabrudzenia. Odetnij zgrubiałe i białe części, będą one zbyt twarde do zjedzenia. Nie usuwaj ich jednak całkowicie, tylko przytnij.
Kolejny krok to blanszowanie – czyli krótkie sparzenie liści w osolonym wrzątku. Trwa to dosłownie 1,5-2 minuty. Nie należy ich gotować zbyt długo, bo staną się zbyt miękkie i zaczną się rozpadać przy zawijaniu. Po wyjęciu warto, je od razu przełożyć do durszlaka lub rozłożyć na ręczniku kuchennym. To ważne, aby liście wystygły i lekko obeschły, zanim zaczniesz je faszerować.
Szybkie gołąbki z kapusty pekińskiej nie wymagają długiego parzenia całej główki ani wycinania twardych części. Jest zdecydowanie bardziej delikatna i elastyczniejsza od tej tradycyjnej.
Kwintesencja całego smaku oszukanych gołąbków z kapusty pekińskiej jest właśnie w farszu. Zacznij od ugotowania ryżu. Najlepiej sprawdzi się biała i sypka odmiana. Ryż powinien być lekko al dente, bo zmięknie jeszcze podczas pieczenia gołąbków. Kiedy ostudzi się, przygotuj resztę składników. Muszą być drobno starte na tarce albo posiekane. Zrobienie farszu nie jest skomplikowane – wystarczy połączyć składniki i wyrobić na jednolitą masę z podsmażonych warzyw, jajka i mięsa. Następnie warto podzielić ją na mniejsze porcje, aby łatwiej zawinąć poszczególne gołąbki w kapuście pekińskiej.
Farsz możesz jeszcze urozmaicić ulubionymi przyprawami, np. majerankiem, tymiankiem albo natką pietruszki. Doskonale smakują w wersji suszonej, ale świetnie sprawdzą się również świeżo posiekane zioła.
Szybkie gołąbki z kapusty pekińskiej piecze się krótko, a przede wszystkim jest to wygodne. Możesz w trakcie podlewać je bulionem albo uzupełniać jego braki, ale zazwyczaj nie jest to konieczne. Właściwie nie musisz pilnować tego dania tak jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. W czasie pieczenia możesz przygotować dodatki, np. sos pomidorowy albo kaszę.
Jak długo gotować gołąbki z kapusty pekińskiej? Wystarczy około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie z pokrywką, aby wszystkie składniki były idealnie miękkie. Warto też pamiętać, że długość duszenia może się nieco różnić w zależności od wielkości samych gołąbków oraz rodzaju użytego mięsa.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 323
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 843
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 323
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 843
Składniki
Oddziel od kapusty duże liście, opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij najtwardszą, zdrewniałą część. Wrzuć tak przygotowane liście do osolonego wrzątku. Wyjmij po około 2 minutach. Mają być elastyczne, ale nie ugotowane. Zblanszowane liście pozostaw (np. w durszlaku), by wystygły.
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój w kosteczkę cebulę i zeszklij na oleju razem z marchewką. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź.
Umieść w misce mięso i wszystkie pozostałe składniki: jajko, cebulę, marchewkę, czosnek, ryż, przyprawy. Wymieszaj ręcznie na jednolitą masę. Podziel ją na mniejsze porcje (odpowiednie do wielkości liści kapusty), ułóż na przestudzonych liściach kapusty i zawiń.
Uformowane gołąbki ułóż dość ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalej około 250-500 ml bulionu (ma przykryć gołąbki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę pod przykryciem. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej w trakcie nieco bulionu.
Gołąbki podawaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym. Do jego przygotowania możesz wykorzystać resztę bulionu, która pozostanie w naczyniu żaroodpornym po upieczeniu gołąbków.