Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z mięsem i soczewicą to nie tylko prawdziwa uczta dla podniebienia, ale i bardzo sycące oraz pożywne danie. Soczewica zawiera w sobie sporo cennych właściwości zdrowotnych, jest bogata w białko roślinne, a do tego ma sporo błonnika. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z soczewicą tworzy danie pełne aromatu i intensywnego smaku, a podane w sosie pomidorowym będzie jeszcze smaczniejsze.
praska, większy garnek lub naczynie żaroodporne, miska, nóż, deska do krojenia
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 37
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2223
Polecam.
Odsłon: 429
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 637
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1980
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 37
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2223
Polecam.
Odsłon: 429
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 637
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1980
Składniki
Zetrzyj cebulę na tarce o małych oczkach lub pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Większy ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
Soczewicę zagotuj według wskazówek na opakowaniu, a po ugotowaniu odcedź.
Przygotuj większą miskę. Przerzuć do niej zmielone mięso drobiowe, a następnie wymieszaj z cebulką oraz czosnkiem. Dodaj również czerwoną soczewicę. Całość raz jeszcze wymieszaj i dodaj przyprawy: sól, pieprz, odrobinę czerwonej słodkiej papryki. Pokrój 1/2 papryki czerwoną w drobną kostkę i dorzuć do mięsa. Odstaw miskę z mięsem na 15 minut.
Z kapusty zdejmij większe liście i pozbądź się grubszej części. Następnie przełóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż liście będą miękkie, ale nie rozgotowane. Przygotowaną kapustę wyjmij z wody i odsącz.
Z przygotowanego wcześniej mięsa formuj podłużne klopsiki, które następnie zawiń w liście kapusty (zaginając boki kapusty do środka, a następnie rolując).
Przygotuj większy garnek. Dolej do garnka wlej 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek i wysmaruj spód garnka.
W garnku połóż gołąbki obok siebie. Układaj gołąbki miejscem zawinięcia do dołu. Dolej 1/2 szklanki wody oraz przelej passatę do tego samego garnka. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, słodką czerwoną papryką, pieprz i ulubione zioła. Podgrzewaj garnek przez kilka minut na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 35-40 minut. W razie konieczności dolej wody. Po 40 minutach obróć gołąbki i gotuj przez kolejne 5 minut.
Gotowe gołąbki wraz z sosem przerzuć na talerz i dodaj natkę pietruszki (może być suszona) lub szczypiorku.