Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z młodej kapusty są pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Nadzienie tradycyjne z ryżu i mięsa mielonego.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113242
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 652
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1142
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 739
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113242
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 652
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1142
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 739
Składniki
Mięso i boczek zmielić w maszynce. Cebulę posiekać i podsmażyć i na oleju. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę obrać z liści wierzchnich, wyciąć głąb i włożyć do gotującej się wody. Ponieważ kapusta jest młoda, wystarczy ją obgotowywać przez 5-8 minut, pamiętając o chociaż jednym przekręceniu. Studzimy. Do mięsa mielonego, dodać przestudzony ryż, jajko, sól i pieprz oraz usmażoną cebulkę. Farsz dokładnie wymieszać. Z koncentratu i przegotowanej wody zrobić sos, który doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Kapustę obrać, na każdego liścia nakładamy porcję farszu, zawinąć w ruloniki. Tak przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym lub garnku o grubym dnie. Na koniec gołąbki zalać sosem. Przykryte pokrywą naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w temp. 210 st.C. Jeśli gołąbki przygotowywane są w garnku, należy je gotować pod przykryciem też ok. 20-30 minut. Gotowe gołąbki można podawać z ketchupem lub sosem, który został w naczyniu. Smacznego!