Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak tylko pojawia się młoda kapusta, pierwsze dania, które z niej robię to surówka i gołąbki. Po zimie nasz organizm ( a przynajmniej mój ;)) aż prosi o takie potrawy. Surówka już była, więc zapraszam Was dziś na gołąbki. Wyszły pysznie, polecam!!!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6310
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6310
Składniki
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Zmniejszyć gaz i przykryć pokrywką, co chwilę zaglądać, kolejno ściągać liście, które odchodzą (przy młodej kapuście idzie to fantastycznie) i odkładać je na talerz.
Wodę, w której parzyliśmy liście ponownie zagotować i ugotować w niej ryż (tak zawsze robi moja mama ;)), przestudzić. Do miski wrzucić ryż, wcześniej zmielone mięso, usmażoną cebulę. Całość doprawić solą i pieprzem.
Gotowy farsz układać na liściach (wcześniej obcięłam z wierzchniej części liści głąbki - mam nadzieję, że wiadomo, o co chodzi :)), zwijać gołąbki (wyszło 20 sztuk różnej wielkości). Ułożyć je dość ciasno w rondlu, przykryć kilkoma liśćmi, zalać wodą z solą i wstawić do piekarnika. Piec w 200 stopniach przez ok. 1.5 godziny. Podawać z sosem pomidorowym. Pycha!!!