Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 1005 Ocena: 12376

Dodano:

Odsłon: 614

Nie ma nic lepszego jak gołąbki z młodej kapusty tak twierdzi moja Córka, dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 torebka ryżu
  • 1 główka kapusty młodej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • ½ szk. śmietany 12 %
  • 1 łyżka Vegety
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki z młodej kapusty

Przygotowanie

  1. 1. Kapustę parzymy w gorącej wodzie, ryż gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Do miski przekładamy mięso, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz sól. Następnie dodajemy obraną oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz pietruszkę. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy.

  2. 3. Farsz mięsny układamy na każdym liściu kapusty i zwijamy w roladki.

  3. 4. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą tak żeby gołąbki były przykryte i posypujemy Vegeta.
    5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.

  4. 6. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy przecier pomidorowy rozrobiony ze śmietaną.
    7. Gołąbki gotowe.
    8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń