Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z młodej kapusty to pyszne i syte danie. W sezonie na młode warzywa zawsze szykuję takie właśnie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Są przepyszne i warto je zrobić.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85301
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2593
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10038
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4099
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7156
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85301
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2593
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10038
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4099
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7156
Składniki
Ryż gotujemy ok. 15 minut i odkładamy do wystygnięcia. Z kapusty wycinamy głęby. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy pojedyńczo kapustę aby sparzyć liście. Liście wyjmujemy z wody i przekładamy na talerz. Pamiętajmy że młoda kapusta nie musi się parzyć zbyt długo. Jeśli mamy jakieś brzyskie kawałki kapusty zostawmy je i nie wyrzucajmy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na patelni na złoto. Do miski przekładamy mięso, do tego ryż, podsmażona cebula i przyprawy w tym natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.W ten sposób mamy już przygotowany farsz. Przygotowujemy naczynie w którym będziemy dusić gołąbki. Niech będzie wyższe. Gołąbki można również przygotować w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Na każdy liść sałaty nakładam ok. 3 łyżki farszu. Dokładnie i szczelnie zawijam. Zanim zawinę liść odcinam z niego grubszą jego część. Na dno naczynia układam liście kapusty te które mi zostały lub te które były brzydsze. Układam szczelnie warstwy zawiniętych gołąbków. Ja dodatkowo jeszcze zawinięte gołąbki z młodej kapusty solę. Składniki sosu mieszam. Podgrzewam na gazie kilka minut. Sos wlewam do gołąbków, przykrywam pokrywką i duszę od 1-1.5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je delikatnie na talerz a wywarem polewam gołąbki. Jeśli chcemy sos zagęścić dodajemy 2 łyżki mąki. Gotowe gołąbki możemy posypać np. koperkiem.