Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z młodej kapusty to pyszne i syte danie. W sezonie na młode warzywa zawsze szykuję takie właśnie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Są przepyszne i warto je zrobić.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 444
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16659
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 320
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 444
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16659
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 320
Składniki
Ryż gotujemy ok. 15 minut i odkładamy do wystygnięcia. Z kapusty wycinamy głęby. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy pojedyńczo kapustę aby sparzyć liście. Liście wyjmujemy z wody i przekładamy na talerz. Pamiętajmy że młoda kapusta nie musi się parzyć zbyt długo. Jeśli mamy jakieś brzyskie kawałki kapusty zostawmy je i nie wyrzucajmy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na patelni na złoto. Do miski przekładamy mięso, do tego ryż, podsmażona cebula i przyprawy w tym natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.W ten sposób mamy już przygotowany farsz. Przygotowujemy naczynie w którym będziemy dusić gołąbki. Niech będzie wyższe. Gołąbki można również przygotować w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Na każdy liść sałaty nakładam ok. 3 łyżki farszu. Dokładnie i szczelnie zawijam. Zanim zawinę liść odcinam z niego grubszą jego część. Na dno naczynia układam liście kapusty te które mi zostały lub te które były brzydsze. Układam szczelnie warstwy zawiniętych gołąbków. Ja dodatkowo jeszcze zawinięte gołąbki z młodej kapusty solę. Składniki sosu mieszam. Podgrzewam na gazie kilka minut. Sos wlewam do gołąbków, przykrywam pokrywką i duszę od 1-1.5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je delikatnie na talerz a wywarem polewam gołąbki. Jeśli chcemy sos zagęścić dodajemy 2 łyżki mąki. Gotowe gołąbki możemy posypać np. koperkiem.