Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki bez zawijania to smaczny obiad dla całej rodziny. Gołąbki zrobione są z mięsa mielonego z dodatkiem drobno posiekanej młodej kapusty, w sosie pomidorowym.
patelnia do smażenia, garnek do gotowania,
Składniki
Pomidorowy sos: Zagotowujemy w garnczku wodę z pastą rosołową, pokrojonym porem w talarki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koncentratem pomidorowym i krojonymi pomidorami z puszki. Do gotującego się sosu dodajemy czerwoną, mieloną paprykę sól, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Po zagotowaniu wyłączamy.
Wykonanie oszukanych gołąbków: Kapustę szatkujemy, dodajemy startą na wiórki marchew, sól i mieszamy składniki. Kapustę uciskamy i odstawiamy żeby puściła sok i zmiękła. Kapustę odciskamy z soku i jeszcze nożem drobno siekamy. Do mielonego mięso dodajemy ugotowany ryż, rozdrobnioną kapustę, bułkę tartą, prażoną cebulę, sól, pieprz do smaku i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z gotowej masy formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu około 4 minut z obu stron do ich zarumienienia.
Podsmażone kotlety układamy w garnku i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Zagotowujemy zawartość garnka, gotujemy około 10-15 minut.
Gotowe gołąbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub z chlebkiem. Smacznego !!!