Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk na polskim stole
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 133
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 58
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 133
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Składniki
Z kapusty odcinam zewnętrzne liście i odkładam na bok, wykorzystuję je później do przykrycia gołąbków w garnku. Główkę kapusty wkładam głąbem do dołu do wrzącej, mocno osolonej wody i gotuję około 6 min. Po tym czasie odwracam kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinam i wyjmuję z garnka kolejne liście. Ryż gotuję na pół miękko czyli mniej więcej o połowę krócej niż jest podane na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na tłuszczu na złoty kolor. Do mięsa dodaję podsmażoną cebulę, ryż, dwie – trzy łyżki wody, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wyrabiam na jednolitą masę. Z każdego liścia kapusty ścinam twardy grzbiet. U podstawy liścia (tam gdzie łączył się z główką kapusty) nakładam solidną porcję farszu. Składam boki liścia do środka i zwijam w rulon. Na dnie garnka układam kilka mniejszych liści kapusty. Na nich, łączeniem do dołu, układam gołąbki w taki sposób aby ściśle przylegały do siebie. Całość zalewam wodą, przykrywam kilkoma liśćmi i gotuję na średnim ogniu około godziny z 3 kostkami rosołowymi. Kiedy gołąbki z młodej kapusty są gotowe przekładam je do innego naczynia. Pomidory sparzone wrzątkiem obieram ze skórki, kroję w kostkę I podsmażam z pokrojoną drobno cebulą. Dolewam wody, przyprawiam solą, pieprzem, bazylią. Dodaję ketchup, mieszam i chwilę podgotowuję. Gołąbki podaję polane sosem.