Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk na polskim stole
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Z kapusty odcinam zewnętrzne liście i odkładam na bok, wykorzystuję je później do przykrycia gołąbków w garnku. Główkę kapusty wkładam głąbem do dołu do wrzącej, mocno osolonej wody i gotuję około 6 min. Po tym czasie odwracam kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinam i wyjmuję z garnka kolejne liście. Ryż gotuję na pół miękko czyli mniej więcej o połowę krócej niż jest podane na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na tłuszczu na złoty kolor. Do mięsa dodaję podsmażoną cebulę, ryż, dwie – trzy łyżki wody, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wyrabiam na jednolitą masę. Z każdego liścia kapusty ścinam twardy grzbiet. U podstawy liścia (tam gdzie łączył się z główką kapusty) nakładam solidną porcję farszu. Składam boki liścia do środka i zwijam w rulon. Na dnie garnka układam kilka mniejszych liści kapusty. Na nich, łączeniem do dołu, układam gołąbki w taki sposób aby ściśle przylegały do siebie. Całość zalewam wodą, przykrywam kilkoma liśćmi i gotuję na średnim ogniu około godziny z 3 kostkami rosołowymi. Kiedy gołąbki z młodej kapusty są gotowe przekładam je do innego naczynia. Pomidory sparzone wrzątkiem obieram ze skórki, kroję w kostkę I podsmażam z pokrojoną drobno cebulą. Dolewam wody, przyprawiam solą, pieprzem, bazylią. Dodaję ketchup, mieszam i chwilę podgotowuję. Gołąbki podaję polane sosem.