Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk na polskim stole
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 188
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 55
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 188
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 55
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Składniki
Z kapusty odcinam zewnętrzne liście i odkładam na bok, wykorzystuję je później do przykrycia gołąbków w garnku. Główkę kapusty wkładam głąbem do dołu do wrzącej, mocno osolonej wody i gotuję około 6 min. Po tym czasie odwracam kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinam i wyjmuję z garnka kolejne liście. Ryż gotuję na pół miękko czyli mniej więcej o połowę krócej niż jest podane na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na tłuszczu na złoty kolor. Do mięsa dodaję podsmażoną cebulę, ryż, dwie – trzy łyżki wody, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wyrabiam na jednolitą masę. Z każdego liścia kapusty ścinam twardy grzbiet. U podstawy liścia (tam gdzie łączył się z główką kapusty) nakładam solidną porcję farszu. Składam boki liścia do środka i zwijam w rulon. Na dnie garnka układam kilka mniejszych liści kapusty. Na nich, łączeniem do dołu, układam gołąbki w taki sposób aby ściśle przylegały do siebie. Całość zalewam wodą, przykrywam kilkoma liśćmi i gotuję na średnim ogniu około godziny z 3 kostkami rosołowymi. Kiedy gołąbki z młodej kapusty są gotowe przekładam je do innego naczynia. Pomidory sparzone wrzątkiem obieram ze skórki, kroję w kostkę I podsmażam z pokrojoną drobno cebulą. Dolewam wody, przyprawiam solą, pieprzem, bazylią. Dodaję ketchup, mieszam i chwilę podgotowuję. Gołąbki podaję polane sosem.