Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z młodej kapusty upieczone z sosem pomidorowym w piekarniku.
Pojemnik żaroodporny do pieczenia,
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 810
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3412
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 108
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 156
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 368
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 810
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3412
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 108
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 156
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 368
Składniki
Wykonanie pomidorowego sosu: Zagotowujemy w garnczku wodę z pastą rosołową, pokrojonym porem w talarki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koncentratem pomidorowym i krojonymi pomidorami z puszki. Do gotującego się sosu dodajemy czerwoną, mieloną paprykę sól, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Po zagotowaniu wyłączamy.
Wykonanie gołąbków: Do mielonego mięsa dodajemy ryż i przyprawy, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Liście kapusty parzymy w gorącej wodzie około 10 minut. Na sparzony liść nakładamy masę mięsną i formujemy gołąbki. Uformowane gołąbki układamy do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia w którym na dnie ułożone zostały kawałki liści i kilka kostek masła.
Ułożone gołąbki zalewamy gorącym sosem.
Naczynie żaroodporne przykrywamy aluminiową folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 60 minut.
Po 50 minutach pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut, aż gołąbki będą miękkie.
Gotowe gołąbki możemy podać z ziemniakami i sosem lub z pieczywem. Smacznego !!!