Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z młodej kapusty upieczone z sosem pomidorowym w piekarniku.
Pojemnik żaroodporny do pieczenia,
Składniki
Wykonanie pomidorowego sosu: Zagotowujemy w garnczku wodę z pastą rosołową, pokrojonym porem w talarki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koncentratem pomidorowym i krojonymi pomidorami z puszki. Do gotującego się sosu dodajemy czerwoną, mieloną paprykę sól, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Po zagotowaniu wyłączamy.
Wykonanie gołąbków: Do mielonego mięsa dodajemy ryż i przyprawy, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Liście kapusty parzymy w gorącej wodzie około 10 minut. Na sparzony liść nakładamy masę mięsną i formujemy gołąbki. Uformowane gołąbki układamy do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia w którym na dnie ułożone zostały kawałki liści i kilka kostek masła.
Ułożone gołąbki zalewamy gorącym sosem.
Naczynie żaroodporne przykrywamy aluminiową folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 60 minut.
Po 50 minutach pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut, aż gołąbki będą miękkie.
Gotowe gołąbki możemy podać z ziemniakami i sosem lub z pieczywem. Smacznego !!!