Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegańskie gołąbki z farszem z ryżu i pieczarek. Proporcje na około 12 szt.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 216
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 195
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 216
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 195
Składniki
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Pieczarki obrać, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na grube plastry, dodać do cebuli, doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz cząbrem i dusić aż odparuje cała woda, która na początku duszenia wypłynie z pieczarek.
Uduszone pieczarki wymieszać z ryżem.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty. Kiedy wierzchnie liście zmiękną i staną się lekko szkliste, zdjąć je. Kapustę ponownie włożyć do wody i w ten sam sposób po chwili gotowania zdjąć kolejne liście.
Do tej ilości farszu potrzebne będzie około 12 liści na gołąbki i 3 do przykrycia ich w naczyniu do zapiekania.
Farsz podzielić na około 12 części. Każdą z nich kłaść na liść kapusty i zawinąć. Grubsza część liścia powinna znaleźć się w środku gołąbka.
Gołąbki układać warstwami w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Każdą warstwę skropić przyprawą do zup.
Ostatnią warstwę przykryć trzema odłożonymi liśćmi z etapu 6. Naczynie, w którym się znajdują można przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Gołąbki piec w temperaturze około 170 stopni Celsjusza przez 90 minut.
Jeżeli wybieracie opcję z sosem ze świeżych pomidorów, proponuję przygotować najprostszy sos na świecie. Pomidory umyć, pokroić na nieduże kawałki i z dodatkiem soli dusić pod przykryciem na patelni aż zmiękną. To wszystko :)