Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z ryżem i warzywami

Gołąbki z ryżem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 452 Ocena: 6033

Dodano:

Odsłon: 2199

Dziś przedstawiam gołąbki z ryżem i warzywami. A ściślej mówiąc – są to gołąbki z ryżem, pieczarkami, cukinią i soczewicą. Pyszne wegetariańskie gołąbki, a po drobnych przeróbkach mogą to być nawet gołąbki wegańskie. Są bardzo smaczne, dość pikantne, aromatyczne za sprawą użytych przypraw i mają dobrą konsystencję. Farsz nie rozpada się pod byle dotknięciem widelca, choć nie są aż tak zwarte jak gołąbki z mięsem. Z podanej proporcji otrzymasz około 20 gołąbków.

Składniki

  • 1 główka kapusty (białej lub włoskiej, ja testowałam tę specjalną kapustę do gołąbków, którą można ostatnio kupić w owadzim skle
  • 3/4 szklanki ryżu (użyłam basmati, ale lepszy byłby krótkoziarnisty, np. do risotto) + szklanka wrzącej wody
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy + 2 szklanki wrzącej wody
  • pół szklanki bulguru (jeśli nie masz, to użyj drobnej kaszy jęczmiennej lub jakiejś bezglutenowej, na przykład jaglanej)
  • 2-3 jajka (zależnie od wielkości) – weganie zastąpią jajka mielonym siemieniem lnianym i niewielkim dodatkiem skrobi ziemniaczan
  • 3 łyżki masła klarowanego lub dowolnego oleju roślinnego
  • 2 cebule posiekane w kosteczkę
  • pół kilograma pieczarek (w sezonie mogą być grzyby leśne)
  • 1 cukinia średniej wielkości (500-600 g)
  • pieprz, sól, papryka mielona słodka i chili, kurkuma
  • zioła prowansalskie i suszony majeranek albo inne zioła – użyj Twoich ulubionych
  • bulion warzywny albo osolona woda pozostała po obgotowywaniu kapusty – tyle, by przykryć gołąbki w garnku
  • około pół litra wywaru od gotowania kapusty (lub nieco więcej, ale to już warto dodać pod koniec gotowania)
  • około pół litra wywaru od gotowania kapusty (lub nieco więcej, ale to już warto dodać pod koniec gotowania)
  • pół litra domowego przecieru pomidorowego lub kupnej passaty
  • 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • kopiasta łyżka mąki białej orkiszowej lub pszennej rozbełtana w małej ilości zimnej wody
  • cukier, pieprz, suszone oregano lub bazylia oraz sól do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki z ryżem i warzywami

Przygotowanie

  1. Najpierw trzeba wyciąć głąb i obgotować kapustę w dużym garnku z osoloną wodą przez jakieś 10 minut (włoską i tę specjalną biedronkową należy gotować krócej, około 5 minut). Następnie trzeba ostrożnie zdjąć zmiękczone zewnętrzne liście w całości. Niektóre się uszkodzą, ale to nic – one także się przydadzą. W razie potrzeby można podgotować kapustę jeszcze raz po zdjęciu części liści. Z pozostałych, małych kapustek warto zrobić krężałki (przepis na blogu).

  2. Ryż po wypłukaniu gotuj we wrzątku z odrobiną soli przez 10 minut. przełóż go do dużej miski.

  3. Czerwoną soczewicę zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości przez 15 minut. Pod koniec dodaj do garnka czubatą łyżeczkę kurkumy, czubatą łyżeczkę słodkiej mielonej papryki i sporą szczyptę sproszkowanego chili. Wymieszaj i przełóż do miski z ryżem. Do tych składników dodaj też suchy bulgur (lub inną kaszę – jęczmienną, jaglaną).

  4. Na dużej patelni na maśle klarowanym przesmaż na złoto posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki starte na dużych oczkach tarki, posyp pieprzem i solą. Smaż do momentu odparowania nadmiaru wilgoci.

  5. Na dużych oczkach tarki zetrzyj także cukinię i przełóż ją na patelnię z pieczarkami.

  6. Posyp ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną soli. Wymieszaj i ponownie smaż do momentu odparowania nadmiaru soków.

  7. Zawartość patelni przełóż do miski z ryżem.

  8. Przestudź, dodaj jajka i wymieszaj wszystko dokładnie, dodając ulubione przyprawy w dowolnej ilości. Spróbuj farsz, bo może trzeba dodać jeszcze pieprzu lub soli.

  9. Dno dużego garnka wyłóż uszkodzonymi liśćmi kapusty. Tymi, w które nie da się zawinąć gołąbków. Wspominałam wcześniej, że nawet podarte się przydadzą.

  10. Z każdego liścia kapusty zetnij gruby nerw, a następnie ułóż na nim 1-2 łyżki farszu.

  11. Ilość farszu zależy od wielkości liścia.

  12. Teraz zwiń zgrabne gołąbki,

  13. zaginając boki do środka

  14. i ułóż je w garnku na liściach kapusty. Można ułożyć kilka warstw gołąbków, jedne na drugich.

  15. Gołąbki zalej bulionem w takiej ilości, żeby je przykrył. Nałóż pokrywkę na garnek i gotuj gołąbki z ryżem i warzywami przez 30-60 minut (zależnie od rodzaju użytej kapusty, trzeba sprawdzać stopień ugotowania). Można też upiec gołąbki w piekarniku.

  16. Ja lubię jadać gołąbki w sosie pomidorowym, to dla mnie takie małe i miłe wspomnienie dzieciństwa. J. nie lubi sosu pomidorowego do gołąbków. Woli jadać je bez sosu, a ja to szanuję – dlatego część gołąbków zostawiam w garnku z niewielką ilością bulionu, by móc je odgrzać następnego dnia. Takie gołąbki bez sosu można okrasić podsmażoną na tłuszczu cebulką. Ale J. twierdzi, że moje gołąbki z ryżem i warzywami są tak pyszne (głównie za sprawą majeranku, który wprost uwielbia), że nie potrzebują dodatków. Zjadł trzy na kolację i następnego dnia również trzy na obiad.

    Aby przygotować sos pomidorowy:
    Do dużego rondla wlej pół litra wywaru od gotowania gołąbków. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj rózgą. Teraz dodaj domowy przecier pomidorowy (lub passatę ze sklepu), przypraw cukrem, pieprzem, ziołami i solą do smaku.
    Mąkę rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj do wrzącego sosu i zagotuj ponownie, intensywnie mieszając.
    Gotowe gołąbki (u mnie tylko część) włóż do sosu i podgrzewaj przez kilka minut do połączenia smaków.

  17. Gołąbki w sosie pomidorowym podaj na obiad lub kolację, a nadmiar możesz zamknąć w słoikach na później.

  18. Aby bezpiecznie przechować gołąbki w słoikach - musisz poddać je tyndalizacji. Jak to zrobić? Odpowiedź znajdziesz w poradach na moim profilu na Smakerze, a także na blogu. Zapraszam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń