Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam gołąbki z ryżem i warzywami. A ściślej mówiąc – są to gołąbki z ryżem, pieczarkami, cukinią i soczewicą. Pyszne wegetariańskie gołąbki, a po drobnych przeróbkach mogą to być nawet gołąbki wegańskie. Są bardzo smaczne, dość pikantne, aromatyczne za sprawą użytych przypraw i mają dobrą konsystencję. Farsz nie rozpada się pod byle dotknięciem widelca, choć nie są aż tak zwarte jak gołąbki z mięsem. Z podanej proporcji otrzymasz około 20 gołąbków.
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2295
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 70
Polecam.
Odsłon: 967
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2295
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 70
Polecam.
Odsłon: 967
Składniki
Najpierw trzeba wyciąć głąb i obgotować kapustę w dużym garnku z osoloną wodą przez jakieś 10 minut (włoską i tę specjalną biedronkową należy gotować krócej, około 5 minut). Następnie trzeba ostrożnie zdjąć zmiękczone zewnętrzne liście w całości. Niektóre się uszkodzą, ale to nic – one także się przydadzą. W razie potrzeby można podgotować kapustę jeszcze raz po zdjęciu części liści. Z pozostałych, małych kapustek warto zrobić krężałki (przepis na blogu).
Ryż po wypłukaniu gotuj we wrzątku z odrobiną soli przez 10 minut. przełóż go do dużej miski.
Czerwoną soczewicę zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości przez 15 minut. Pod koniec dodaj do garnka czubatą łyżeczkę kurkumy, czubatą łyżeczkę słodkiej mielonej papryki i sporą szczyptę sproszkowanego chili. Wymieszaj i przełóż do miski z ryżem. Do tych składników dodaj też suchy bulgur (lub inną kaszę – jęczmienną, jaglaną).
Na dużej patelni na maśle klarowanym przesmaż na złoto posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki starte na dużych oczkach tarki, posyp pieprzem i solą. Smaż do momentu odparowania nadmiaru wilgoci.
Na dużych oczkach tarki zetrzyj także cukinię i przełóż ją na patelnię z pieczarkami.
Posyp ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną soli. Wymieszaj i ponownie smaż do momentu odparowania nadmiaru soków.
Zawartość patelni przełóż do miski z ryżem.
Przestudź, dodaj jajka i wymieszaj wszystko dokładnie, dodając ulubione przyprawy w dowolnej ilości. Spróbuj farsz, bo może trzeba dodać jeszcze pieprzu lub soli.
Dno dużego garnka wyłóż uszkodzonymi liśćmi kapusty. Tymi, w które nie da się zawinąć gołąbków. Wspominałam wcześniej, że nawet podarte się przydadzą.
Z każdego liścia kapusty zetnij gruby nerw, a następnie ułóż na nim 1-2 łyżki farszu.
Ilość farszu zależy od wielkości liścia.
Teraz zwiń zgrabne gołąbki,
zaginając boki do środka
i ułóż je w garnku na liściach kapusty. Można ułożyć kilka warstw gołąbków, jedne na drugich.
Gołąbki zalej bulionem w takiej ilości, żeby je przykrył. Nałóż pokrywkę na garnek i gotuj gołąbki z ryżem i warzywami przez 30-60 minut (zależnie od rodzaju użytej kapusty, trzeba sprawdzać stopień ugotowania). Można też upiec gołąbki w piekarniku.
Ja lubię jadać gołąbki w sosie pomidorowym, to dla mnie takie małe i miłe wspomnienie dzieciństwa. J. nie lubi sosu pomidorowego do gołąbków. Woli jadać je bez sosu, a ja to szanuję – dlatego część gołąbków zostawiam w garnku z niewielką ilością bulionu, by móc je odgrzać następnego dnia. Takie gołąbki bez sosu można okrasić podsmażoną na tłuszczu cebulką. Ale J. twierdzi, że moje gołąbki z ryżem i warzywami są tak pyszne (głównie za sprawą majeranku, który wprost uwielbia), że nie potrzebują dodatków. Zjadł trzy na kolację i następnego dnia również trzy na obiad. Aby przygotować sos pomidorowy: Do dużego rondla wlej pół litra wywaru od gotowania gołąbków. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj rózgą. Teraz dodaj domowy przecier pomidorowy (lub passatę ze sklepu), przypraw cukrem, pieprzem, ziołami i solą do smaku. Mąkę rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj do wrzącego sosu i zagotuj ponownie, intensywnie mieszając. Gotowe gołąbki (u mnie tylko część) włóż do sosu i podgrzewaj przez kilka minut do połączenia smaków.
Gołąbki w sosie pomidorowym podaj na obiad lub kolację, a nadmiar możesz zamknąć w słoikach na później.
Aby bezpiecznie przechować gołąbki w słoikach - musisz poddać je tyndalizacji. Jak to zrobić? Odpowiedź znajdziesz w poradach na moim profilu na Smakerze, a także na blogu. Zapraszam!