Dania główne Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przyrządzanie: Soczewicę namoczyć w wodzie na godzinę razem z suszonymi grzybami. Następnie zalać nową wodą i ugotować na miękko, dodając do gotowania marchewkę. Ryż ugotować na sypko w 1/2 szklanki wody. Kapustę podzielić na liście. Sparzyć je w misce wrzącą wodą. Ściąć grube nerwy biegnące przez środek liści. Cebulę obrać z łusek. Pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Przygotować farsz. Wymieszać soczewicę, ryż, startą marchew, pokrojone grzyby, usmażoną cebulę, sól i curry. Podzielić na tyle porcji, ile gołąbków mamy zamiar zrobić. Garnek z grubym dnem wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na nich układać ciasno gołąbki z liści kapusty wypełnionych farszem. Podlać koncentratem pomidorowym rozrobionym w 1/2 szklanki wody, śmietaną, pieprzem i tymiankiem. Jeżeli zostały jakieś liście kapusty, położyć je na wierzchu. Dusić na wolnym ogniu kilkanaście minut i od razu potrawę podawać.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

rosynka 15 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis, wedruje do ulubionych. Bardzo dziekuje i pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

lara1908 17 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
super pomysł !!!!!!!!!!!! !na pewno to zrobię !!!!!!!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz