Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z dużej głowy kapusty zrobiłam 17 gołąbków o smaku leśnych grzybków. Polecam :)
W gorącej wodzie parzymy główkę kapusty z której zdejmujemy 17 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki oraz do ich przykrycia.
Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem, suszonymi prawdziwkami, solą, pieprzem dokładnie wyrabiamy.
Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki, zawijając każdego w liść kapusty.
Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki.
Posypujemy suszoną włoszczyzną, dodajemy domową pastę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.
Przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania się, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty.
Gdy gołąbki będą miękkie bierzemy z garnka trochę wywaru i mieszamy z koncentratem pomidorowym i drobno pokrojonym koprem. Wymieszany koncentrat pomidorowy wlewamy do garnka i chwilę gotujemy.
Z wywaru zagęszczamy sos i podajemy gołąbki z ziemniakami polane sosem lub możemy podawać gołąbki z chlebem.
Smacznego!!!
Jesienne smaki a w roli głównej wystąpią grzyby leśne, a konkretnie prawdziwk...
Odsłon: 713
Idealne połączenie smaków a sezon wciąż trwa!
Odsłon: 90
Szybkie to danie w miarę, bo wieprzowa polędwiczka jest miękka. I koniecznie...
Odsłon: 3904
Przedstawiam przepis na pyszne powidła śliwkowe bez mieszania. Te powidła rob...
Odsłon: 62
Zapiekanki to świetny sposób na przetworzenie produktów, których chcemy pozby...
Odsłon: 3134
Przygotowałam dzisiaj na obiad schab w ziołach, który zaskoczył moją rodzinę....
Odsłon: 119
Polędwiczki w sosie kurkowym z zapiekanymi ziemniaczkami najlepiej smakują w...
Odsłon: 3844
Przedstawiam przepis na pyszne powidła śliwkowe bez mieszania. Te powidła rob...
Odsłon: 62
Zapiekanki to świetny sposób na przetworzenie produktów, których chcemy pozby...
Odsłon: 3134
Przygotowałam dzisiaj na obiad schab w ziołach, który zaskoczył moją rodzinę....
Odsłon: 119
Polędwiczki w sosie kurkowym z zapiekanymi ziemniaczkami najlepiej smakują w...
Odsłon: 3844
Składniki
W gorącej wodzie parzymy główkę kapusty z której zdejmujemy 17 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki oraz do ich przykrycia.
Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem, suszonymi prawdziwkami, solą, pieprzem dokładnie wyrabiamy.
Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki, zawijając każdego w liść kapusty.
Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki.
Posypujemy suszoną włoszczyzną, dodajemy domową pastę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.
Przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania się, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty.
Gdy gołąbki będą miękkie bierzemy z garnka trochę wywaru i mieszamy z koncentratem pomidorowym i drobno pokrojonym koprem. Wymieszany koncentrat pomidorowy wlewamy do garnka i chwilę gotujemy.
Z wywaru zagęszczamy sos i podajemy gołąbki z ziemniakami polane sosem lub możemy podawać gołąbki z chlebem. Smacznego!!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kluski żelazne
Dania główne
Bryzol drobiowy z ogórkiem
Dania główne
Kapusta pekińska nadziewana mięsem z kaczki i kaszą orkiszową
Dania główne
Zapiekanka z cukinią
Kluski żelazne
Kluski żelazne, znane też jako szare kluski, to regionalna potrawa pochodząca...
Odsłon: 9
Bryzol drobiowy z ogórkiem
Danie jest łatwe do zrobienia. Jest bardzo smaczne i sycące.
Odsłon: 15