Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z szarpanym mięsem

Gołąbki z szarpanym mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1564

Dodano:

Odsłon: 4125

Gołąbki w zupełnie nowej odsłonie, tak dobre, a nawet może i lepsze niż te tradycyjne. Liście czerwonej kapusty skrywają w sobie farsz z długo pieczonej wołowiny brązowego ryżu i kolorowej quinoi. Tego nie da się opisać po prostu koniecznie musicie spróbować.

Składniki

  • główka czerwonej kapusty
  • 2 kg wołowiny lub wieprzowiny (karkówka, łopatka)
  • 100 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • roztarte 2 ziela angielskie
  • roztarty w moździerzu pieprz
  • roztarte 2 liście laurowe
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 1-2 marchewki
  • szklanka brązowego ryżu
  • pół szklanki kolorowej komosy ryżowej (biała, czarna, czerwona)
  • chili w płatkach
  • sos:
  • litr passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • liść laurowy najlepiej świeży
  • 2-3 ziela angielskie
  • lubczyk
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Mięso przekładamy do żeliwnego garnka/brytfanny polewamy sosem sojowym, sosem Worcestershire i nacieramy roztartymi przyprawami. Mięso okładamy kawałkami cebuli, marchewki. Główkę czosnku wkładamy w całości. Przykrywamy, wstawiamy do zimnego pieca, nastawiamy na 250 stopni C, gdy piecyk nagrzeje się do tej temperatury zmniejszamy do 100 stopnia C i pieczemy przez 3 godziny. Upieczone mięso wyjmujemy i szarpiemy za pomocą dwóch widelców lub specjalnych niedźwiedzich łapek.

    Gorącym sosem spod pieczenia mięsa zalewamy ryż i komosę, dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Do podgotowanego ryżu dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek, który piekł się przy mięsie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.

    Z kapusty wycinamy głąb, kapustę parzymy. Podczas parzenia, zdejmujemy liście, które same powinny odchodzić. Czerwona kapusta ma sztywniejsze liście niż biała, czy włoska, więc należy ją dłużej parzyć w osolonym wrzątku. Z liści wycinamy zgrubiałe części.

    W liście zawijamy farsz. Gołąbki ciasno układamy w żeliwnym naczyniu, może być to samo, w którym piekliśmy mięso.

    Lubczyk drobno siekamy, dodajemy go do passaty pomidorowej doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Sosem zalewamy gołąbki, dorzucamy liść laurowy i ziela angielskie. Przykrywamy wstawiamy do zimnego pieca nastawiamy temperaturę na 200 stopni C, po osiągnięciu tej temperatury zmniejszamy do 100 stopni C i zapiekamy gołąbki przez 2-3 godziny.

    Gołąbki podajemy polane sosem, w którym dusiły się gołąbki i posypujemy natką pietruszki.

    Rada: Do tych gołąbków można oczywiście użyć wcześniej przygotowane szarpane mięso, które pozostało nam z obiadu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń