Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś gołąbki z mojej ulubionej kapusty włoskiej i dodatkowo z podgrzybkami które udało się uzbierać. Gołąbki przygotowane prosto , ale i smacznie , myślę że gołąbki przypadną Wam do gustu a przepis się spodoba. Polecam
garnek, patelnia, nóż, deska, sitko, łyżka,
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1513
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 128
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 102
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 69
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 205
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1513
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 128
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 102
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 69
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 205
Składniki
Kapustę oczyścić z wierzchnich , brzydkich liści, następnie nożem wyciąć głąb. Kapustę włożyć do gorącej lekko osolonej wody i sparzyć kilka minut, po czym zdejmować kolejno sparzone liście i tak do wyczerpania kapusty. Z liści pościnać grube nerwy. Farsz; Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, następnie odsączyć na sitku. Podgrzybki oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić w mniejsze kawałki lub w kostkę. Cebulę obrać , pokroić w kostkę i podsmażyć do zeszklenia na oleju, do zeszklonej cebuli dodać przygotowane podgrzybki i podsmażyć do miękkości, doprawić solą i pieprzem - wystudzić. Mięso mielone włożyć do większej miski, dodać ugotowany , odsączony ryż, przyprawy, jajko oraz podsmażone grzybki z cebulą. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na liście nakładać porcje przygotowanego farszu zwijać gołąbki , boki zwijamy do środka a następnie zwijamy w gołąbek. W dużym garnku rozkładamy specjalne sitko - podkład na którym ciasno jeden obok drugiego układamy gołąbki. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody z gotowania kapusty, gołąbki zakrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem prawie do miękkości około 15 - 20 minut. w zależności jak miękkie lubicie gołąbki. Takie gołąbki wyjmuję i gdy zachodzi potrzeba układam w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i zapiekam w piekarniku albo po prostu na patelni. Można podać z ketchupem lub z sosem pomidorowym. Smacznego
Liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie.
Przygotowanie farszu.
Gołąbki gotowe do duszenia, a następnie do podsmażenia. Smacznego