Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z ziemniakami wywodzą się z kuchni kresowej. Pierwotnie – jako danie, które pojawiało się na stołach uboższej części społeczeństwa – składały się wyłącznie z warzyw. Obecnie w restauracjach można spotkać takie gołąbki z dodatkiem wędzonki.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 342
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 214
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 154
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 342
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 214
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 154
Składniki
Obierz i posiekaj cebule. Pokrój w kostkę boczek i wysmaż na suchej patelni. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, dołóż do niego cebulę i usmaż na złocisty kolor (gdyby tłuszczu było zbyt mało, dodaj trochę smalcu).
Obierz ziemniaki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Przełóż na durszlak i odcedź z nadmiaru soku. Sok zbieraj do miski lub innego dużego naczynia. Odstaw na chwilę. Gdy na dnie naczynia osiądzie skrobia, ostrożnie odlej wodę, a skrobię dodaj z powrotem do ziemniaków.
Przełóż ziemniaki na patelnię z boczkiem i cebulą. Przesmaż krótko – tak, by odparowała z nich reszta wody.
Dopraw masę ziemniaczaną majerankiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw do przestudzenia.
Usuń z kapusty głąb. Zdejmij wierzchnie liście (nie wyrzucaj ich). Zagotuj w dużym garnku wodę. Wyłącz palnik i po chwili zanurz w wodzie główkę kapusty. Wyjmij po kilku minutach. Ostrożnie oddziel od główki wierzchnie, zblanszowane już liście. Wytnij z nich najtwardsze części. W taki sam sposób przygotuj pozostałe liście.
Na każdy z największych liści nałóż porcję przestudzonego farszu i zawiń go, formując gołąbki.
Wierzchnimi liśćmi wyłóż dno dużego garnka. Warstwami ułóż w garnku zwinięte gołąbki. Zalej je lekko osoloną wodą (może być ta od parzenia kapusty) tak, by gołąbki znalazły się tuż pod jej powierzchnią. Dołóż do garnka listki laurowe i ziele angielskie. Przykryj całość niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Zagotuj wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
Gołąbki z ziemniakami podaj z ulubionym sosem. W kuchni kresowej jest to zwykle sos śmietanowo-cebulowy.