Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 235
Dodano: 18.04.2011
Odsłon: 24580
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kapuste sparzamy, jak do golabkow zwyklych, jesli liscie maja grube nerwy, scinamy, nie uszkadzajac liscia.
ZIemniaki i cebule trzemy na tarce lub maszyna jak na placki ziemniaczane, na malym oczku. Dodajemy do masy cale jajo, sol i pieprz. Zageszczamy maka, ile...tak jak z plackami,nie za geste, by potem golabki nie byly twarde, na 2 kg ziemniakow ok szklanke.
Spód brytfanki wykladami liscmi kapusty, tymi brzydszymi.
Zaczynamy zwijanie, generalnie to tak samo, jak zwykle golabki, lecz poniewaz ta masa jest dosc rzadka, zajecie jest niewdzieczne. Na lisc kladziemy 2-3 lyzki masy, delikatnie zawijamy nie za ciasno, gdyz wszystko wyplynie. Kladziemy do brytfanki nie przejmujac sie tym, jesli z jednej strony np lisc sie otworzy i wyplynie odrobine masy, nie szkodzi.
Ostatnia warstwe przykrywamy liscmi, ktore zostaly z kapusty, i zalewamy z gory wszystko szklanka wody z olejem lub wywarem rosolowym z odrobina oleju (2 lyzki).
Do wczesniej nagrzanego do 200stopni piekarnika wstawiamy przykrta brytfanke, zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy ok 100 min, by gora byla rumiana, mozna sprawdzic drewnianym patyczkiem, jesli wchodzi z latwoscia, to jest gotowe.
Podajemy z gesta smietana, lub twarogiem.
P.S. Nie odlewamy plynu, jesli ziemniaki sa ''''wodniste'''', nie przejmujemy sie, jesli z golabka saczy sie masa, to wszystko i tak sie pieknie zapiecze.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

bili45 17 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Do masy ziemniaczanej można dodać jeszcze kaszy gryczanej ugotowanej al dente super smak a do tego kasza wchłonie nadmiar soku z ziemniaków. Urodzona we Lwowie babcia mojej żony tak robiła. My też teraz tak robimy i do tego sos grzybowy. Palce lizać!!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

helen4 19 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
proponuję masę ziemniaczaną trochę poddusić- zgęstnieje i łatwiej nakładać do liści!! potwierdzam że pychotka!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

oszina 19 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Te gołąbki często gościły na naszym stole, są pyszne.6 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 19 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Podobne gołąbki goszczą na moim rodzinnym wigilijnym stole - do ziemniaków dodajemy jeszcze trochę pieczarek, leśnych grzybów i przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Smaczne, choć jak każde gołąbki pracochłonne. I jak u Jagody50 podajemy z sosem grzybowym1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 18 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
JA je uwielbiam.Moj dziadek byl spod Stanislawowa i tez moja prababcia robila,a pozniej moja babcia...mama jednak zaniechala...Moja babcia tez dodawala boczku,albo cebulki podsmazonej i u mnie gotowalo sie to w wywarze ze smietana co tez dawalo taki sos,doprawialos ie go i byly pyszne.
Tak jak proponuje Jagoda,babcia tez dodawala czasami grzybow i na tym robila sos grzybowy pozniej.
SUPER DANIE !!!POLECAM!!!A za TWOJE 5!!!
5 Kto głosował? | Odpowiedz

Netka34 18 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
zgadza sie, ale nie odsaczone sa delikatniejsze ze wzgl na plyn, odcisniete sa zbyt twarde. orygnialny przepis zza Buga, wersja biedna jest bez sosow, Twoje musza byc galicyjskie:) i na pewno kiedys na ten z pieczarkami sie skusze, pozdrawiam4 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 18 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ciekawe... Wpisuję do ulubionych, do wypróbowania w nieco późniejszym okresie.4 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 18 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Czasami robie takie ziemniaczane gołabki ale ziemniaki odciskam tak jak na kartacze,a do ziemniaków dodaje troche usmazonego boczku z cebulką ,sól i pieprz.Doskonale smakuja z sosem grzybowym lub pomidorowym.5 Kto głosował? | Odpowiedz