Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy przyjezdzam do Mamy, czesto bierze nas na wspomnienia z przeszlosci, rowniez kulinarne. Babcia pochodzila ze Wschodu, spod Lwowa, z Kresow. Jako dziecko wychowalam sie na tej kuchni. Dzis proponuje golabki ziemniaczane, czyli danie tanie, wegetarianskie, szalenie smaczne i aromatyczne! Kazdy raz w zyciu musi sprobowac, bo pozniej i tak sie uzalezni:)
Kaczka Magdy Gessler charakteryzuje się chrupiącą i złocistą skórką oraz niez...
Odsłon: 11885
Babka ziemniaczana to bardzo prosta potrawa, typowa dla kuchni podlaskiej. Ab...
Odsłon: 17360
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 376
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 268
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 498
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3361
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 376
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 268
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 498
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3361
Składniki
Kapuste sparzamy, jak do golabkow zwyklych, jesli liscie maja grube nerwy, scinamy, nie uszkadzajac liscia.
ZIemniaki i cebule trzemy na tarce lub maszyna jak na placki ziemniaczane, na malym oczku. Dodajemy do masy cale jajo, sol i pieprz. Zageszczamy maka, ile...tak jak z plackami,nie za geste, by potem golabki nie byly twarde, na 2 kg ziemniakow ok szklanke.
Spód brytfanki wykladami liscmi kapusty, tymi brzydszymi.
Zaczynamy zwijanie, generalnie to tak samo, jak zwykle golabki, lecz poniewaz ta masa jest dosc rzadka, zajecie jest niewdzieczne. Na lisc kladziemy 2-3 lyzki masy, delikatnie zawijamy nie za ciasno, gdyz wszystko wyplynie. Kladziemy do brytfanki nie przejmujac sie tym, jesli z jednej strony np lisc sie otworzy i wyplynie odrobine masy, nie szkodzi.
Ostatnia warstwe przykrywamy liscmi, ktore zostaly z kapusty, i zalewamy z gory wszystko szklanka wody z olejem lub wywarem rosolowym z odrobina oleju (2 lyzki).
Do wczesniej nagrzanego do 200stopni piekarnika wstawiamy przykrta brytfanke, zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy ok 100 min, by gora byla rumiana, mozna sprawdzic drewnianym patyczkiem, jesli wchodzi z latwoscia, to jest gotowe.
Podajemy z gesta smietana, lub twarogiem.
P.S. Nie odlewamy plynu, jesli ziemniaki sa ''''wodniste'''', nie przejmujemy sie, jesli z golabka saczy sie masa, to wszystko i tak sie pieknie zapiecze.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pankejki
Dania główne
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Dania główne
Placki bananowe
Dania główne
Pzepis na żołądki drobiowe
Pankejki
Pyszne pankejki ️
Odsłon: 52
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Oto twój pomysł na jutrzejszy obiad. Do jego przygotowania możesz wykorzystać...
Odsłon: 2795