Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy przyjezdzam do Mamy, czesto bierze nas na wspomnienia z przeszlosci, rowniez kulinarne. Babcia pochodzila ze Wschodu, spod Lwowa, z Kresow. Jako dziecko wychowalam sie na tej kuchni. Dzis proponuje golabki ziemniaczane, czyli danie tanie, wegetarianskie, szalenie smaczne i aromatyczne! Kazdy raz w zyciu musi sprobowac, bo pozniej i tak sie uzalezni:)
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 171
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 109
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 105
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 131
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 171
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 109
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 105
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 131
Składniki
Kapuste sparzamy, jak do golabkow zwyklych, jesli liscie maja grube nerwy, scinamy, nie uszkadzajac liscia.
ZIemniaki i cebule trzemy na tarce lub maszyna jak na placki ziemniaczane, na malym oczku. Dodajemy do masy cale jajo, sol i pieprz. Zageszczamy maka, ile...tak jak z plackami,nie za geste, by potem golabki nie byly twarde, na 2 kg ziemniakow ok szklanke.
Spód brytfanki wykladami liscmi kapusty, tymi brzydszymi.
Zaczynamy zwijanie, generalnie to tak samo, jak zwykle golabki, lecz poniewaz ta masa jest dosc rzadka, zajecie jest niewdzieczne. Na lisc kladziemy 2-3 lyzki masy, delikatnie zawijamy nie za ciasno, gdyz wszystko wyplynie. Kladziemy do brytfanki nie przejmujac sie tym, jesli z jednej strony np lisc sie otworzy i wyplynie odrobine masy, nie szkodzi.
Ostatnia warstwe przykrywamy liscmi, ktore zostaly z kapusty, i zalewamy z gory wszystko szklanka wody z olejem lub wywarem rosolowym z odrobina oleju (2 lyzki).
Do wczesniej nagrzanego do 200stopni piekarnika wstawiamy przykrta brytfanke, zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy ok 100 min, by gora byla rumiana, mozna sprawdzic drewnianym patyczkiem, jesli wchodzi z latwoscia, to jest gotowe.
Podajemy z gesta smietana, lub twarogiem.
P.S. Nie odlewamy plynu, jesli ziemniaki sa ''''wodniste'''', nie przejmujemy sie, jesli z golabka saczy sie masa, to wszystko i tak sie pieknie zapiecze.