Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obok tradycyjnych gołąbków i zupy gołąbkowej najpopularniejszą formą tego typu dania jest zapiekanka z gołąbków. Moja zapiekanka ma formę lasagne, ale makaron zastępują ziemniaki i liście włoskiej kapusty. Do tego pikantny sos pomidorowy.
Polecam.
Odsłon: 1304
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1674
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Polecam.
Odsłon: 1304
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1674
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Składniki
Przygotowac liscie kapusty i blanszowac je przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, wlozyc je do zimnej wody a nastepnie dobrze osuszyc. Aby liscie byly elastyczne walkuje je szczególnie na zgrubieniach. Wysmarowac garnek zeliwny lub foremke oliwa i wylozyc liscmi dno i boki. Liscie powinny wystawac poza krawedzia naczynia. Ziemniaki obrac i pokroic w cienkie plasterki, wlozyc do wody i odstawic. Pokroic plastry bekonu na trzy czesci i smazyc na patelni bez tluszczu, az beda chrupiace.
Przygotowac farsz. Do farszu nie dodaje ryzu, jest on wtedy duzo smaczniejszy .Buleczki namoczyc w cieplym mleku lub bulionie, nastepnie wycisnac i zmiksowac blenderem. Szalotki obrac i pokroic w drobna kostke. Rozgrzac troche oliwy z oliwek na patelni i podsmazyc pokrojone w kostke szalotki przez 4-5 minut. Drobno posiekac pietruszke. Oplukac, osuszyc i posiekac filety sardeli. Rozgrzec piekarnik do 200° C. Wlozyc mielona wolowine do miski i dodac jajka, smazone szalotki, namoczone bulki i bulke tarta, filety sardeli, posiekana pietruszke, papryke, musztarde, sól i pieprz i wszystko dobrze wymieszac.
Wylozyc dno naczynia warstwa miesa mielonego, na niej ulozyc plastry ziemniaków i kilka kawalków boczku. Posolic, posypać starta galka muszkatolowa, mielonym kminkiem i zielem angielskim. Wlej trochę bulionu. Wlac troche bulionu.
Pierwsza warstwe przykryc liscmi kapusty i ulozyc nastepna warstwe z miesa mielonego, ziemniaków i bekonu. Doprawic ziemniaki i polac wszystko bulionem. Przykryc ostatnia warstwe wystajacymi poza brzeg naczynia liscmi kapusty tak, aby wszystko zostalo pokryte. Polac oliwa z oliwek lub olejem rzepakowym i reszta bulionu. Przykryc naczynie i piec lasagne przez co najmniej 75 minut. Po 30 minutach zmniejszyc temperature do 160° C i zdjac pokrywke.
Pomidory z puszki wlozyc do rondelka i rozgniesc widelcem lub tluczkiem do ziemniaków. Podgrzac i doprawic drobno posiekanym chili, sola i cukrem. Dusic przez ok. 10-15 minut na malym ogniu. Na koniec dodac troche oliwy z oliwek. Gotowe lasagne wyjac po kilku minutach z garnka.
Z lasagne wyciac kawalki jak z tortu i podawac na talerzach z sosem pomidorowym. Posypac odrobina mielonego pieprzu i polac oliwa z oliwek. Lasagne doskonale smakuje równiez na zimno.