Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7834
Dodano: 12.03.2011
Odsłon: 74474
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Zalewa : wodę (tyle aby przykryć golonkę) , sól do peklowania i przyprawy nr 1 zagotować i wystudzoną zalewą zalać golonkę- przykryć całą.
Golonkę w zalewie przechowywać kilka dni- u mnie 7- w lodówce.
W dniu chwały - golonkę odsączyć z zalewy posypać przyprawami nr 2 i piec 1.5 godz. w temp. 190 st. pod folią aluminiową co jakiś czas polewając piwkiem. Świetna na gorąco , niezła na zimno.
taka golona to prawdziwy skarb mięsożercy- oczywiście nie będącego na diecie , a przynajmniej na ścisłej diecie :))
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

annawk 30 marca 2011Zgłoś do usunięcia
backer- zapytaj w sklepach z przyprawami :) powodzenia4 Kto głosował? | Odpowiedz

backer 29 marca 2011Zgłoś do usunięcia
mieszkam za granica i nie wiem gdzie kupic taka sol do peklowania?3 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 16 marca 2011Zgłoś do usunięcia
koko6- dałam tyle soli do peklowania ile napisałam - wyszło pysznie ( a prrzy okazji to nie jest suche peklowanie ) :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 15 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Kufel zimnego piwa i do szczęścia nic więcej nie trzeba :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 15 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Przepis bardzo interesujący,ale używając peklosoli trzeba pamiętać o jej właściwym dozowaniu,20 g.na 1 kg mięsa(przy peklowaniu suchym) inaczej można przesolić,a czas peklowania zależy od temperatury w jakiej jest przetrzymywane mięso--im zimniej tym dłuższy okres peklowania.Pozdrawiam i życzę smacznego.3 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 13 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Dzięki za przepis. Chyba wreszcie zrobię golonkę taką,jakbym chciała. Wypróbuję, a na razie do ulubionych.
Już wg przepisu ze Smakera z powodzeniem piekę
peklowaną szynkę wieprzową. Pozdrowienia
0 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 12 marca 2011Zgłoś do usunięcia
kobieto,zwodzisz na manowce,chyba zrobię odstepstwo i porzucę drob by spróbować tej grzesznej golonki:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 12 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Pyszne różowe mięsko ALLELUJA. To prawdziwy dzień chwały dla mięsożerców :)5 Kto głosował? | Odpowiedz