Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka Magdy Gessler jest aromatyczna, miękka, a sekret jej przygotowania tkwi w marynacie. Dodaje do niej ciemne piwo, które w odróżnieniu od jasnego, mocniej podkreśla smak mięsa.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Najpierw umyj i osusz dokładnie golonki. Natrzyj je solą i przełóż do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnij je i przełóż do garnka. Wrzuć ziela angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Wlej wodę, aby w całości golonki były zakryte. Posól (około łyżeczki) i gotuj przez 90 minut.
W tym czasie obierz marchewki, pietruszki i seler. Pokrój na kawałki. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, wrzuć do garnka wraz z umytą cebulą. Gotuj jeszcze przez 30 minut aż warzywa będą miękkie.
Przygotuj marynatę. Do piwa dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę słodką, kminek i pieprz. Wlej 200 ml przygotowanego wcześniej wywaru oraz pokrojoną w kostkę marchewkę wyciągniętą z garnka. Włóż mięso i odstaw na około godzinę
Golonki natnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 60 minut. Co jakiś czas ją obracaj.