Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka Magdy Gessler jest aromatyczna, miękka, a sekret jej przygotowania tkwi w marynacie. Dodaje do niej ciemne piwo, które w odróżnieniu od jasnego, mocniej podkreśla smak mięsa.
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 282
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 346
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 743
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 282
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 346
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 743
Składniki
Najpierw umyj i osusz dokładnie golonki. Natrzyj je solą i przełóż do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnij je i przełóż do garnka. Wrzuć ziela angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Wlej wodę, aby w całości golonki były zakryte. Posól (około łyżeczki) i gotuj przez 90 minut.
W tym czasie obierz marchewki, pietruszki i seler. Pokrój na kawałki. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, wrzuć do garnka wraz z umytą cebulą. Gotuj jeszcze przez 30 minut aż warzywa będą miękkie.
Przygotuj marynatę. Do piwa dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę słodką, kminek i pieprz. Wlej 200 ml przygotowanego wcześniej wywaru oraz pokrojoną w kostkę marchewkę wyciągniętą z garnka. Włóż mięso i odstaw na około godzinę
Golonki natnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 60 minut. Co jakiś czas ją obracaj.