Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Golonka nadziewana"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Golonki umyj, osusz, włóż do miski. Czosnek obierz, posiekaj, natrzyj golonki, posyp solą, pieprzem i majerankiem. Włóż na 3 godziny do lodówki.
Cebulę obierz, posiekaj. Mielonego indyka dokładnie wyrób z jajkiem, bułką tartą i cebulą, przypraw do smaku solą, piep rzem, vegetą i majerankiem.
Golonki przetnij, rozłóż. Na środku ułóż masę mięsną i śliwki. Ciasno zwiń, owiń w gazę, obwiąż sznurkiem. Włóż do rondla, zalej wodą, gotuj 40 minut. Osącz, odwiń.
Ułóż w formie żaroodpornej, piecz 40 minut w 180°C, podlewając olejem. Taka golonka jest doskonała na gorąco i na zimno.
<strong> Przepis przysłała Helena Kuczko z Lidzbarka Warmińskiego</strong>
Czas przygotowania: 2 godz., ilość porcji: 6, cena za porcję: 3,30 zł.
Golonka tym lepsza, im dłużej marynowana. Dlatego każdą z nich natrzyj ziołami lub polej wybraną marynatą wieczorem, szczelnie przykryj i wstaw na noc do lodówki.Źródło: Chwila dla Ciebie