Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka pieczona jak z czeskiej gospody to klasyczne danie. Choć przygotowanie dobrego, miękkiego, soczystego w środku mięsa z chrupiącą skórką wydaje się dość wymagające – naprawdę warto!
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 65
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10355
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 119
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 65
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10355
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 119
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
Zalej golonkę w garnku wodą, aby zakryła w całości mięso. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, kilka kulek pieprzu i 3-4 łyżki soli. Zagotuj i zostaw na średnim ogniu przez godzinę.
Po tym czasie obierz cebulę, marchew, pietruszkę i czosnek Pokrój w plastry. Dodaj do garnka i gotuj dalej przez godzinę.
Teraz rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyciągnij golonkę z garnka. Przygotuj marynatę z musztardy, miodu, oleju i powstałego wywaru. Następnie natrzyj golonkę i przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Spód podlej trochę wywarem.
Włóż do piekarnika bez przykrycia i zostaw tak na 90 minut. Podlewaj co jakiś czas powstałym sosem.