Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Golonka pieczona w jasnym piwie"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 973
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 199
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 973
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 199
Składniki
Golonki umyj i jeśli trzeba, opal. Obie marchewki, seler i pietruszkę obierz, pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz, przekrój wzdłuż. Obrany czosnek pokrój w plasterki.
Wrzuć do garnka, dodaj pozostałe . Dolej tyle wody, by przykryć golonki. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 2 godz. Po tym czasie golonki ostudź w wywarze.
Golonkę natrzyj miodem, ukośnie ponacinaj. Zalej piwem i uzupełnij wywarem do połowy wysokości mięsa. Wierzch golonki oprósz papryką słodką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem.
Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw 200°C. Gdy osiągnie taką temperaturę, piecz bez przykrycia 15 min. Po tym czasie zmniejsz do 180°C i piecz 105 min, co jakiś czas polewając sosem.
Po upływie tego czasu golonkę skrop olejem i przełóż naczynie, w którym się piecze, jak najbliżej górnej grzałki na 10-15 min, by skórka się zrumieniła.Źródło: Świat kobiety