Do góry

Dania główne Przepis na:

GOLONKA PIECZONA W PIWIE

GOLONKA PIECZONA W PIWIE

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 90

Dodano:

Odsłon: 1568

Danie tluste ale....warte grzechu....

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
GOLONKA PIECZONA W PIWIE

Przygotowanie

  1. Składniki do gotowania:
    2 golonki przednie (ok 2 kg)
    1,5-2 l bulionu drobiowego
    250 ml jasnego piwa
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałeczek selera (taki wielkości większej ćwiartki jabłka)
    1 cebula
    3 duże ząbki czosnku
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka soli
    3/4 łyżeczki domowej vegety (klik)


    Golonki umyć i jeśli tego wymagają opalić. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż na cztery. Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół. Obrany czosnek pokroić w plasterki.Wrzucić do garnka dodać wszystkie składniki. Uzupełnić wodą tak by golonki były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie golonkę wystudzić nie wyjmując z wywaru.


    Składniki do pieczenia:
    1/2 łyżki miodu
    1 łyżka sosu sojowego
    250 ml jasnego piwa
    kminek mielony lub w ziarnach
    papryka słodka
    rozmaryn
    tymianek
    wywar w którym gotowało się golonko


    Miód i sos sojowy dobrze rozetrzeć w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić golonki i dokładnie natrzeć. Skórkę ukośnie ponacinać w kilku miejscach. Zalać piwem i uzupełnić wywarem do połowy wysokości golonki. Wierzch golonki posypać lekko papryką słodką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 200 stopni. Gdy osiągnie tą temp. piec (grzałka góra dół) bez przykrycia 15 minut . Po tym czasie zmniejszyć temp do 180 stopni i piec 1godz i 45 minut (105 min) co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie golonkę skropić oliwą z atomizera, przełożyć naczynie możliwie jak najbliżej górnej grzałki i ustawić opiekanie na ok 10 minut (lub dłużej) Skórka ma się ładnie zarumienić. Po tym czasie golonko jest idealnie upieczone, a mięso tak mięciutkie że samo odchodzi. Gotową golonkę podawać koniecznie z chrzanem i musztardą popijając piwem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 07 września 2013 Przygotowuję golonkę w podobny sposób, mimo, że nazywa się "pieczona", musi być najpierw gotowana. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń