Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszna golonkę, pieczona w piwie z dodatkiem jabłek i ziemniaków. Najlepsza na świecie! Miękka i rozpływająca się w ustach golonka z chrupiącą skorka i pieczonymi ziemniakami. Nie możemy w tym roku uczestniczyć w festiwalu piwa, ale możemy zrobić to pyszne danie i popić je smacznym zimnym piwem. Co wy na to? Smacznego!
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 464
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1094
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 104
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 464
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1094
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 104
Składniki
Przygotować marynatę: w miseczce wymieszać przyprawy i starty czosnek. Całość wymieszać z gęsim smalcem lub olejem. Oczyszczoną i umytą golonkę pogotować 10 minut we wrzątku. Dzięki temu skóra na niej zmięknie i łatwiej będzie ja naciąć.
Podgotowane golonki wyjąc z wody, ułożyć na desce do krojenia i zrobić na skórze kilka płytkich nacięć. Golonki dobrze wysmarować przygotowaną marynatą. Na dnie tacy do pieczenia ułożyć pokrojoną w talarki cebule i ułożyć na niej zamarynowane golonki. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C funkcja piekarnika z nawiewem lub 220 st. C, grzanie góra – dół.
Dobrze umyte i nieobrane ziemniaki pokroić wzdłuż w łódeczki. Z umytych i nieobranych jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki. Po 40 minutach wyjąc golonkę z piekarnika i obłożyć ja pokrojonymi ziemniakami i jabłkami. Ziemniaki można dodatkowo posmarować gęsim smalcem lub olejem. Następnie golonkę podlać połową piwa i piec w piekarniku następnie 2 godziny. Tym razem zmniejszyć temperature grzania: – piekarnik z nawiewem 150 st. C, funkcja góra – dół 170 st. C. Co jakiś czas golonki podlewać piwem z dna tacy. Pozostałą cześć piwa wymieszać z miodem. Po dwóch godzinach golonkę wyjąc z piekarnika i polać ja piwem z miodem.
Golonkę piec następne 30 minut, tym razem zwieszając temperature piekarnika do temperatur z pierwszej fazy pieczenia. Upieczoną golonkę wraz z ziemniakami cebula i jabłkami wyjąc na półmisek. Zebrany na dnie tacy do pieczenia sos, przelać na patelnię. Sos zagotować na dużym gazie i mieszając doprowadzić do zredukowania. Pod koniec rozpuścić w nim 1/2 łyżki masła. Gotowym sosem polać golonkę. Smacznego!