Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Golonka pieczona z ziołami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Składniki
Golonkę dokładnie umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Po gałązce tymianku, rozmarynu, majeranku i oregano umyj, osusz, posiekaj.
W miseczce wymieszaj olej, musztardę, płaską łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, po pół płaskiej łyżeczki słodkiej i ostrej papryki. Dodaj czosnek i posiekane zioła, wymieszaj. Natrzyj golonkę (ja dodatkowo golonkę rozcinam). Odstaw w chłodne miejsce na min. 2 godziny (a najlepiej na noc).
Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki. Marchewkę oczyść, umyj, osusz, pokrój na kawałki. Boczek pokrój na kawałki. Golonkę ułóż w brytfannie, obłóż cebulą, marchewką i boczkiem. Na wierzchu ułóż pozostałe gałązki ziół roztar te w dłoniach (dzięki temu będą bardziej aromatyczne). Wlej około 100 ml piwa, przykryj.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz około półtorej godziny, polewając najpierw piwem, a potem wytworzonym sosem.
<strong>Przepis przysłała Urszula Spyra z Brzezińca</strong>
Czas przygotowania: 110 min, ilość porcji: 2, cena za porcję: 4,50 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie