Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie golonki w piwie nie jest zbytnio skomplikowane. Przygotowanie dobrej, pieczonej golonki wymaga już od nas troszkę wiedzy kulinarnej i czasu. Od dłuższego czasu chodziła mi po głowie golonka w piwie, ale według własnego przepisu. Oto i on :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Myjemy dokładnie golonkę - w przypadku gdy są włoski, opalamy delikatnie nad ogniem. Do garnka wlewamy 2,5-3l wody, a następnie dodajemy: 1 duża golonka, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 duża łyżka chrzanu, 1 cebula (nieduża), 6 ząbków czosnku. Mięso gotujemy do momentu aż zacznie delikatnie odchodzić od kości (musimy pamiętać o jednym - im większa golonka tym dłużej się gotuje).
W międzyczasie jak nasza golonka się gotuje na wywarze, przygotowujemy zalewę do pieczenia (bejce). Do żaroodpornego naczynia dodajemy: 0,5l piwa, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka pieprzu, 1 łyżka soli, 1 łyżka ziół prowansalskich, 6 ząbków czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy nasza golonka już się ładnie ugotuje, wyciągamy ją na deskę i delikatnie nacinamy skórkę (równe delikatne paseczki). Następnie przenosimy ją do żaroodpornego naczynia i nacieramy delikatnie naszą zalewą (możemy również polać mięso zalewą) - resztę wylewamy do naczynia.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180-200 stopni i pieczemy naszą golonkę przez około 50-60 min (aż się skórka zarumieni). Co 15min możemy obracać golonkę tak żeby wywarł dobrze przeszedł mięso, możemy również dolewać delikatnie 2 piwo (ale nie jest to konieczne)
Po upieczeniu, golonkę podajemy z upieczonymi ziemniaczkami, chrzanem i musztardą. Piwko obowiązkowo do takiego dania :)