Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatki, śledzik czy podkoziołek to ostatnie dni karnawału, czas zabaw i biesiad. W te dni powinno być głośno, wesoło i do syta by "wyszumieć się" przed czasem wstrzemięźliwości - czasem wielkiego postu. Jeśli ktoś przygotowuje "podkoziołkowe" spotkanie z przyjaciółmi w domu proponuję zaserwować golonkę w nieco innym wydaniu: w sosie chrzanowym na kaszy gryczanej.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Składniki
Przygotowujemy golonki: wybrałam golonki bez kości w siateczce. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na kawałki. Golonki i warzywa układamy w garnku zalewamy wodą /ok. 1-2 cm nad poziom mięsa/, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień i powoli gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pierzem.
Kaszę gryczaną /ja wybrałam prażoną/ gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie i odsączamy. Kiedy golonki będą już miękkie przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim mąkę a następnie wlewamy porcjami /energicznie mieszając/ bulion. Całość zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z chrzanem / ja użyłam chrzanu ze słoika, ilość zależy od tego jak wyrazisty smak chcemy uzyskać/, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Golonki po ugotowaniu odsączamy i wyjmujemy z siateczki. Na talerzach układamy porcje kaszy gryczanej, polewamy sosem i na wierzchu układamy mięso z golonki.