Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka w sosie chrzanowym na kaszy gryczanej

Golonka w sosie chrzanowym na kaszy gryczanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 3930

Dodano:

Odsłon: 209

Ostatki, śledzik czy podkoziołek to ostatnie dni karnawału, czas zabaw i biesiad. W te dni powinno być głośno, wesoło i do syta by "wyszumieć się" przed czasem wstrzemięźliwości - czasem wielkiego postu. Jeśli ktoś przygotowuje "podkoziołkowe" spotkanie z przyjaciółmi w domu proponuję zaserwować golonkę w nieco innym wydaniu: w sosie chrzanowym na kaszy gryczanej.

Składniki

  • golonki 4 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler kawałek
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos:
  • rosół 4 szklanki
  • śmietana 18% 200 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • chrzan 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • sok z cytryny do smaku
  • dodatkowo:
  • kasza gryczana 2 woreczki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Golonka w sosie chrzanowym na kaszy gryczanej

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy golonki: wybrałam golonki bez kości w siateczce.
    Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na kawałki. Golonki i warzywa układamy w garnku zalewamy wodą /ok. 1-2 cm nad poziom mięsa/, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień i powoli gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pierzem.

  2. Kaszę gryczaną /ja wybrałam prażoną/ gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie i odsączamy.
    Kiedy golonki będą już miękkie przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim mąkę a następnie wlewamy porcjami /energicznie mieszając/ bulion. Całość zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z chrzanem / ja użyłam chrzanu ze słoika, ilość zależy od tego jak wyrazisty smak chcemy uzyskać/, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.
    Golonki po ugotowaniu odsączamy i wyjmujemy z siateczki.
    Na talerzach układamy porcje kaszy gryczanej, polewamy sosem i na wierzchu układamy mięso z golonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń