Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą domową golonkę w słoikach z galaretką. Jest to pyszna zakąska, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam również każdemu studentowi, prepersowi czy do ciężkiej pracy. Tak zrobioną konserwę warto mieć pod ręką :-)
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2721
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 679
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6500
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 419
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2721
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 679
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6500
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 419
Składniki
Na początku golonki należy dokładnie oczyścić i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, następnie musimy oddzielić mięso od kości, przygotujcie do tego ostry nóż. Po oddzieleniu mięsa, kości można wykorzystać do zrobienia galarety od razu lub zamrozić. Mięsa ze skórą uzyskaliśmy prawie 3 kg, tak więc możemy już zabrać się za zrobienie solanki. Do większego garnka wlewamy 300 ml. wody z kranu, dorzucamy czosnek, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Garnek stawiamy na gazie i musimy teraz całość zagotować, po zagotowaniu garnek zdejmujemy z gazu dolewamy 1 litr zimnej wody, dorzucamy całą sól z listy, mieszamy dokładnie żeby sól się rozpuściła. Garnek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Między czasie zajmiemy się porcjowaniem golonek, naszą miarką będzie słoik, musimy tak pokroić golonki aby weszły do słoika i nie wystawały z niego, od góry słoika, należy zostawić 2 cm wolnej przestrzeni. Gdy już solanka będzie w temperaturze pokojowej i mięso będzie poporcjowane możemy przełożyć je do garnka z solanką, dobrze wszystko wymieszać, od góry dociążyć talerzykiem, owinąć folią i odstawić garnek na 2 dni do lodówki aby mięso się zapeklowało. po 1 dobie należy wszystko raz jeszcze przemieszać. Po 2 dniach peklowania pakujemy mięso ze skórą do słoików, dorzucamy po 3 grube plasterki ogórka konserwowego, obmywamy dokładnie ranty słoików i zakręcamy mocno. Pamiętajcie aby słoiki i zakrętki były dokładnie wymyte i wyparzone. Następnie konserwy przekładamy na blachę do pieczenia, będziemy pasteryzować w piekarniku, można to zrobić również metodą garnkową, czasy się nie zmieniają. Pasteryzujemy w 105 stopniach, góra dół, bez termoobiegu, blachę należy umieścić na spodzie piekarnika. po między pasteryzacjami robimy zawsze 24 godziny przerwy w temperaturze pokojowej, nigdy nie odstawiamy ich do lodówki. Podaję czasy pasteryzacji: - 1 dzień 140 minut. - 2 dzień 60 minut. - 3 dzień 50 minut. Tak przeprowadzona 3 krotna pasteryzacja nazywa się tyndalizacją, dzięki której można takie konserwy przechowywać miesiącami, a w odpowiednich warunkach nawet i latami. Gotowe, życzę wszystkim smacznego i przyjemnej zabawy przy produkcji wspaniałych domowych konserw. Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmu z przepisem, tam pokazuję dokładnie całą procedurę.