Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas zabawy sylwestrowej doskonale sprawdza się szwedzki stół z małymi przekąskami. Jeśli jednak szampański wieczór przeciąga się do rana, przydaje się krzepiący, ciepły posiłek. Idealne gorące danie na sylwestra to bouef strogonow czyli gulasz z polędwicy wołowej. Możesz zastąpić ją np. ligawą albo rostbefem. Nie są one jednak tak delikatne, jak nieco droższa, ale szlachetniejsza polędwica, więc wymagają dłuższego duszenia do miękkości.
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inacz...
Odsłon: 5508
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 453
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 348
Devolay z mięsa mielonego to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygoto...
Odsłon: 161
Makaron zapiekany z brokułami i kurczakiem to świetny pomysł na szybki i pros...
Odsłon: 2332
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inacz...
Odsłon: 5508
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 453
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 348
Devolay z mięsa mielonego to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygoto...
Odsłon: 161
Makaron zapiekany z brokułami i kurczakiem to świetny pomysł na szybki i pros...
Odsłon: 2332
Składniki
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz. Jeśli to konieczne, usuń z niego żyłki i błonki. Pokrój w niewielkie paski. Połącz wszystkie składniki marynaty, wymieszaj ją z mięsem i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Pokrój pieczarki na plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Drobno pokrój także paprykę i ogórka.
Rozłóż mięso (nie oczyszczając go z marynaty) na dużym talerzu i oprósz mąką. Obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodaj na patelnię cebulę i paprykę, a po chwili także pieczarki. Smaż przez około 10 minut.
Wlej na patelnię bulion. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Duś gulasz pod przykryciem przez około 30 minut (lub dłużej – do miękkości mięsa). Pod koniec dodaj ogórka i – w razie potrzeby – dopraw do smaku solą i pieprzem.