Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas zabawy sylwestrowej doskonale sprawdza się szwedzki stół z małymi przekąskami. Jeśli jednak szampański wieczór przeciąga się do rana, przydaje się krzepiący, ciepły posiłek. Idealne gorące danie na sylwestra to bouef strogonow czyli gulasz z polędwicy wołowej. Możesz zastąpić ją np. ligawą albo rostbefem. Nie są one jednak tak delikatne, jak nieco droższa, ale szlachetniejsza polędwica, więc wymagają dłuższego duszenia do miękkości.
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7627
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2652
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71125
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7627
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2652
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71125
Składniki
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz. Jeśli to konieczne, usuń z niego żyłki i błonki. Pokrój w niewielkie paski. Połącz wszystkie składniki marynaty, wymieszaj ją z mięsem i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Pokrój pieczarki na plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Drobno pokrój także paprykę i ogórka.
Rozłóż mięso (nie oczyszczając go z marynaty) na dużym talerzu i oprósz mąką. Obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodaj na patelnię cebulę i paprykę, a po chwili także pieczarki. Smaż przez około 10 minut.
Wlej na patelnię bulion. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Duś gulasz pod przykryciem przez około 30 minut (lub dłużej – do miękkości mięsa). Pod koniec dodaj ogórka i – w razie potrzeby – dopraw do smaku solą i pieprzem.