Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Góralska polewka z oscypkiem i grzankami"
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 23
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 22
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 43
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 103
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 23
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 22
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 43
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 103
Składniki
Cebule obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Oprósz je mąką, krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z zimnym bulionem i 150 ml mleka. Ciągle mieszając, zagotuj. Potem zmniejsz płomień i gotuj dalej przez 5 minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem.
Z bochenków chleba zetnij wierzchy, wydrąż je. Wyjęte środki polej pozostałym mlekiem. Odcięte wierzchy pokrój w drobną kosteczkę. Na talerz wbij jajko, roztrzep je widelcem. Zanurz w nim kosteczki chleba. Potem obtocz je w mielonych orzechach laskowych.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Wrzuć kostki chleba. Smaż je 6 minut, często mieszając. Kiedy grzanki będą rumiane i chrupiące, przełóż je na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu.
Chleb namoczony wcześniej w mleku dodaj do zupy. Oscypek drobno zetrzyj, wsyp do garnka. dobrze wymieszaj. Ponownie przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj dalej, aż ser całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszaj.
Boczek pokrój w paseczki, ew. lekko zrumień na suchej patelni. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Gotową zupę rozlej do wydrążonych bochenków. Posyp paseczkami boczku i orzechowymi grzankami. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.Źródło: Tina