Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gospodarski kociołek"
Składniki
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w niezbyt grubą kostkę. Oprósz solą, pieprzem oraz mieloną ostrą i słodką papryką. Na patelni mocno rozgrzej 2 łyżki smalcu.
Wrzuć mięso i zrumień (jeśli nie masz dużej patelni, mięso smaż partiami tak, by każdy kawałek miał na patelni miejsce). Usmażone kąski przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż obrane, pokrojone w większą kostkę ziemniaki, oprósz je solą. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz 1 godz.
Kapustę odciśnij, poszatkuj. Przełóż do garnka, wlej bulion warzywny, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotuj pod przykryciem ok. 40 min.
Cebule obierz, posiekaj, zrumień na pozostałym smalcu. Dołóż do kapusty razem z koncentratem pomidorowym, suszonym majerankiem oraz kminkiem, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 10 min.
Do zupy przełóż upieczone mięso z ziemniakami. Delikatnie wszystko przemieszaj i gotuj razem ok. 5 min. Ew. danie dopraw jeszcze raz do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem.
Wersja z wędzonką
Mięso zastąp podsmażonym pokrojonym wędzonym boczkiem oraz cienką kiełbasą. Ziemniaki ugotuj osobno w wodzie i dodaj na koniec.Źródło: Tina